Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά

Τον Νοέμβριο του 1978, ξεκίνησε να προβάλλεται στην τότε ΥΕΝΕΔ η «Αναδυομένη»,

ένα από τα πολλά μυθιστορήματα του Γρηγορίου Ξενόπουλου που μεταφέρθηκαν στην τηλεόραση («Τερέζα Βάρμα Δακόστα», «Αφροδίτη», «Τυχεροί και άτυχοι», «Μυστικοί αρραβώνες» κ.α.). 

Τη διασκευή είχε κάνει η Σούλα Πιερράκου, τη σκηνοθεσία ο Ερρίκος Ανδρέου και πρωταγωνιστούσαν η Νόρα Βαλσάμη, ο Δάνης Κατρανίδης, ο Πάνος Χατζηκουτσέλης, ο Ανδρέας Φιλιππίδης και άλλοι εκλεκτοί ηθοποιοί. 

Δυστυχώς, οι «φωστήρες» της κρατικής τηλεόρασης «φρόντισαν» στις αρχές της δεκαετίας του ’80 να σβήσουν ολόκληρη τη σειρά από το αρχείο κι έτσι σήμερα υπάρχουν ελάχιστα πλάνα…

Η ιστορία αγάπης της κοντεσίνας Κλαίλιας (Βαλσάμη) με τους αδελφούς Ντένη και Παύλο Μεμάρη (Κατρανίδη-Χατζηκουτσέλη αντιστοίχως) καθήλωνε κάθε Παρασκευή το ελληνικό κοινό μπροστά στις -ακόμα ασπρόμαυρες- τηλεοράσεις και σημείωνε πολύ υψηλές τηλεθεάσεις. 
Η υπέροχη μουσική που ακουγόταν, ήταν του Βαγγέλη Πιτσιλαδή που είχε εγκαταλείψει το «εμπορικό» τραγούδι κι έγραφε μελωδίες για τηλεοπτικές σειρές και θεατρικές παραστάσεις.



Η μεγάλη επιτυχία της «Αναδυομένης» λοιπόν, έδωσε την ιδέα να κυκλοφορήσει ένας δίσκος με τον ίδιο τίτλο και τη μουσική του συνθέτη υπό τύπου soundtrack. Επιπλέον, προτάθηκε στην πρωταγωνίστριαΝόρα Βαλσάμη να ερμηνεύσει η ίδια τα μουσικά θέματα της σειράς στα οποία θα έβαζε στίχους ο Γιάννης Κιούρκας, στενότατος συνεργάτης του Πιτσιλαδή από τη δεκαετία του ’60. 
Εκείνη δέχτηκε κι έτσι το 1979 βγήκε στα δισκοπωλεία η «Αναδυομένη» και μάλιστα με δύο εξώφυλλα.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που η Βαλσάμη επιχειρούσε να τραγουδήσει, αφού το είχε ξανακάνει τρία χρόνια πριν (1975) σε μια από τις τελευταίες ταινίες της θρυλικής “FINOS FILMS” με τίτλο «Οι βάσεις και η Βασούλα». Εκεί, ακουγόταν στο «Κόκκινο γαρούφαλλό μου» σε μουσική Γιώργου Χατζηνάσιου και στίχους Ντίνου Δημόπουλου.

Στην «Αναδυομένη» λοιπόν, η πανέμορφη και δημοφιλής πρωταγωνίστρια αποδεικνύει ότι εκτός από πολύ καλή ηθοποιός, θα μπορούσε να γίνει και μια άκρως «συμπαθητική» τραγουδίστρια. Η φωνή της δεν είναι καθόλου κακή κι ερμηνεύει μ’ ευαισθησία τα κομμάτια του Πιτσιλαδή, μεταφέροντάς μας νοερά στην ατμόσφαιρα του σίριαλ.

ΠΑΤΗΣΤΕ

                ΕΔΩ



Ξεχωρίζει το ομότιτλο κομμάτι, καθώς και τα «Να μπορούσα» και «Υπάρχεις παντού» όπως και τα ορχηστρικά του Πιτσιλαδή, ένα εκ των οποίων είναι το μουσικό θέμα των τίτλων της επίσης «ξενοπουλικής» σειράς «Τυχεροί και άτυχοι» που εκείνη την εποχή προβαλλόταν στην ΥΕΝΕΔ με πρωταγωνιστή τον Χρήστο Πολίτη.

Σήμερα, το άλμπουμ της «Αναδυομένης» θεωρείται εξαιρετικά σπάνιο καθώς μάλιστα δεν έχει κυκλοφορήσει και σε ψηφιακή μορφή. Η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Polysound με ηχολήπτη τον …Αντώνη Καφετζόπουλο (λογικά, πρόκειται για τον πολύ γνωστό ηθοποιό), ενώ στο οπισθόφυλλο υπάρχει ένα σημείωμα της εταιρείας και μια φωτογραφία του συνθέτη.

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Κοντεσίνα Κλαίλια (Προσευχή)
02) Αναδυομένη
03) Όνειρο (Ορχηστρικό)
04) Δικαίωμά μου
05) Τυχεροί και άτυχοι (Ορχηστρικό)
06) Όσα εμπόδια κι αν βρούμε
07) Αυτό δε γίνεται
08) Να μπορούσα
09) Υπάρχεις παντού
10) Κοντεσίνα Κλαίλια (Ορχηστρικό)
11) Πόσο λυπάμαι


musiccorner.gr