Κυριακή 20 Αυγούστου 2017

Προστασία των φυτών από τον καύσωνα


Η Ελλάδα έχει υπέροχο κλίμα και είναι παράδεισος για να παράγουμε φρούτα και λαχανικά !!!


Το καλοκαίρι στη χώρα μας, η θερμοκρασία είναι υψηλή και ο ήλιος καίει εκτός από εμάς και τα όμορφα φυτά μας όσο κι αν τα ποτίζουμε. Δε φταίει πάντα το νερό. Ο ήλιος τα καίει περισσότερο από όσο αντέχουν με αποτέλεσμα να στρεσάρονται. Μειώνεται η παραγωγή τους και σταδιακά σταματούν να παράγουν καρπούς!

Δύσκολο πράγμα ο καύσωνας για τους ζωντανούς οργανισμούς και τα φυτά μας είναι ζωντανοί οργανισμοί. Υποφέρουν από τον καύσωνα όπως υποφέρουν οι άνθρωποι και τα ζώα. Σαν καλοί κηπουροί θα πρέπει να φροντίσουμε τον λαχανόκηπο μας την περίοδο του καύσωνα και να προστατεύσουμε τα φυτά μας εγκαίρως. 

Στην αγορά κυκλοφορούν δίχτυα σκίασης που μπορείτε να αγοράσετε με το μέτρο. Είναι διάτρητα πλαστικά πράσινου χρώματος συνήθως και πωλούνται με το μέτρο ενώ κυκλοφορούν σε διάφορα μήκη που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σας.

Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες διχτυών σκίασης στην αγορά, συνήθως αναφέρεται η πυκνότητα του διχτυού με κάποιο ποσοστό πχ 20%, 60% ή 80% και οι τιμές τους ποικίλουν. Όσο πιο ευαίσθητα είναι τα φυτά σας, τόσο πιο πυκνό δίχτυ θα πάρετε. Δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες όλα τα φυτά !
Πριν να πάτε να αγοράσετε δίχτυ σκίασης μετρήστε καλά την επιφάνεια που θέλετε να προστατέψετε. Καλό είναι να κάνετε ένα πρόχειρο σκαρίφημα.

Τι επιλέγω; 

Αυτό εξαρτάται από το μέγεθος του λαχανόκηπού σας. 

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σταθερά δίχτυα σκίασης πάνω από τα φυτά σε μεγάλο ύψος, δημιουργώντας κάτι σαν σκέπαστρο που παραμένει μόνιμα και μπορείτε να περπατήσετε ενδιάμεσα. Επίσης υπάρχει η επιλογή της ελεγχόμενης σκίασης τοπικά στα φυτά τα μεσημέρια και μαζεύοντάς τα το απόγευμα για να δεχτούν τα φυτά τον πρωινό ήλιο που δε καίει τόσο.

Η επιλογή δική σας, ανάλογα με την περιοχή που ζείτε και φυσικά με τα οικονομικά σας ! ! !

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ! ! ! 

Μαρία Κόσυβα
Τεχνολόγος Γεωπόνος