Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

Λαμπρό Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στον Άγιο Φανούριο Ιλίου (ΦΩΤΟ)

Λαμπρό Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο τελέστηκε σήμερα,
Κυριακή 27 Αυγούστου στο Ιερό Παρεκκλήσιο Αγίου Φανουρίου Ιλίου Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Μετά από πρόσκληση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος και Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ενώ τους πλαισίωσε ο Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, Αρχιμ. Χρυσόστομος Παπαθανασίου και άλλοι ιερείς.

Στον Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ενώ στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο για την τιμητική πρόσκληση μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο Άγιος Φανούριος φανερώνεται σε καιρούς δύσκολους για την πίστη της Εκκλησίας και για το μήνυμα του Ευαγγελίου του Ιησού Χριστού. Είναι τα χρόνια της υποδούλωσης, της αμφισβήτησης και της δοκιμασίας της Εκκλησίας και των χριστιανών και ο άγιος εμφανιζόμενος διαζωγραφεί το περιεχόμενο του ήθους και της ζωής των δοκιμαζομένων χριστιανών. Εικονίζεται έχοντας στο χέρι του τον Σταυρό του Χριστού και ένα αναμμένο κερί. Και τα δυο σύμβολα, τόνισε ο Σεβασμιώτατος, και εικόνες του πάθους, του μαρτυρίου και της δοκιμασίας αλλά και της δυνάμεως, της ζωής και της αναγεννήσεως των χριστιανών».

Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας τόνισε: «Ο Σταυρός, ο οποίος μέσα από τη θυσία οδηγεί στην Ανάσταση και στην απαλλαγή από τα δεινά της φθοράς και της απώλειας. Το κερί, που με τη φλόγα του θερμαίνει και φωτίζει ενώ όσο λιώνει, όσο δηλαδή καταναλίσκεται, τόσο προσφέρει στον άνθρωπο τη φωτιστική του και θερμική του ενέργεια. Και τα δυο αυτά σύμβολα θυμίζουν στον χριστιανό, ότι στη ζωή του ο οξύμωρος βιβλικός λογος "η γαρ δύναμις μου εν ασθενεία τελειούται" αποτελεί σε κάθε στιγμή της ζωής του τον κανόνα για την επιβεβαίωση προς την πνευματική του ανέλιξη και όχι την εξαίρεση σε μια δήθεν κοινωνική καταξίωση».

Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε: «Ο χριστιανός όσο δοκιμάζεται τόσο δοξάζεται. Όσο θυσιάζεται τόσο ζη. Όσο αμφισβητείται τόσο εδραιώνεται, γι΄ αυτο και διώκεται και πολεμάται, στο τέλος όμως ο στέφανος της δικαιοσύνης είναι στέφανος δόξης και αγιότητας, ελπίδας και ελευθερίας. Στέφανος καταξίωσης του στο χώρο της Βασιλείας του Θεού, την οποία τελικά κατακτά με την υπομονή και την μετάνοια. Αυτός είναι και ο μοναδικός τρόπος με τον οποίον ο χριστιανός, που πιστεύει, ελπίζει και εμπιστεύεται τον Χριστό, μπορεί να ξεπεράσει και να υπερβεί τις δοκιμασίες της ζωής και τις δυσκολίες της. Όταν αποκτήσει ένα άλλο ήθος, αυτό που ο Άγιος Φανούριος μας δηλώνει στην εικόνα του με το σταυρό και το κερί, με τη θυσία και το φως, τα οποία προσφέρονται στον συνάνθρωπο. Στις εποχές που ζούμε ίσως το μήνυμα του αγίου Φανουρίου να είναι το πλέον επίκαιρο για τον δοκιμαζόμενο άνθρωπο».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Προϊστάμενος του Ναού και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αρχιμ. Συμεών Βολιώτης μετέφερε στους Αγίους Αρχιερείς τις ευχαριστίες του Μακαριωτάτου για την παρουσία τους σε αυτήν την λαμπρά πανήγυρη, καθόσον μάλιστα και οι τρεις συνδέονται στενά με τον Ναό του Αγίου Φανουρίου.

Από την πλευρά του ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο και τον Προϊστάμενο του Ναού και Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Αρχιμ. Συμεών Βολιώτη για την πρόσκληση να συμμετάσχει στην φετινή λαμπρή πανήρυρη, ενώ αναφέρθηκε και στους στενούς δεσμούς που τον συνδέουν με τον Ναό.

''Ανακαλούνται στη μνήμη μας όμορφες στιγμές, ενθυμούμεθα κι εγώ και ο Άγιος Μεσσηνίας το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου. Η μητέρα μου διηγείται ότι ο Άγιος Φανούριος προπολεμικα επανειλημμένος είχε εμφανιστεί στους πιστούς και τους είχε ζητήσει να έρθουν και να καθαρίσουν το Παρεκκλήσι και έκτοτε έβλεπα με πολύ χαρά μετά απο χρόνια να ανεγείρεται αυτός ο όμορφος Ναός, ο οποίος αποτελεί ένα στολίδι για την περιοχή'' ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

''Αισθάνθηκα μεγάλη ευλογία όταν ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος κυρός Σεραφείμ μου έδωσε την εντολή να κάνω τα εγκαίνια του Ιερού Ναού στις 20 Οκτωβρίου του 1996 και το ενθυμούμαι γιατί ήταν ημέρα του Αγίου Γερασίμου όπου υπάρχει και το παρεκκλήσιο εδώ'' τόνισε σε άλλο σημείο ο κ. Δαμασκηνός.

Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός απευθυνόμενος προς τον π. Συμεών υπογράμμισε: ''Η εγνωσμένη αγάπη σας τόσο προς το πρόσωπό μου, όσο και προς τους αγαπητούς Ιερείς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών αλλά και προς τον κόσμο όπως το ζήσαμε χθες και σήμερα που σας λατρεύει, με κάνει να χαίρομαι γιατί με την παρουσία σας όπου είστε αποσπάτε την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη όλων. Σας συγχαίρουμε για την πρόοδό σας και πάντα θα σας καμαρώνουμε όπου σας τάξει η Εκκλησία''.

Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στους πιστούς που και σήμερα κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό «ο Θεός να τους δίνει υγεία και δύναμη για να μετανοούμε» όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος να σημειωθεί ότι το απόγευμα οι λατρευτικές εκδηλώσεις θα συνεχιστούν με τον Μεθεόρτιο Εσπερινό στις 19:00 και την Ιερά Παράκληση του Αγίου Φανουρίου στις 21:00, οπότε και θα ολοκληρωθεί η Πανήγυρις.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Για την Romfea.gr | Αθανάσιος Θανόπουλος