Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

Ο Αρχιεπίσκοπος ευλόγησε χιλιάδες λαού στον Άγιο Φανούριο Ιλίου (ΦΩΤΟ)

Μεγαλειώδους υποδοχής έτυχε, χθες Σάββατο, στον Ιερό Ναό Αγίου Φανουρίου Ιλίου του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Τον Μακαριώτατο υποδέχθηκαν στα προπύλαια του Ναού οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος και Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νικόλαος Ζενέτος και ο Προϊστάμενος του Ναού και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αρχιμ. Συμεών Βολιώτης.

Να αναφερθεί ότι αίσθηση έκανε στην είσοδο του Ναού η παρουσία δεκάδων νέων με παραδοσιακές φορεσιές, ενώ η φιλαρμονική του Δήμου απέδωσε τιμές στον Μακαριώτατο.

Στον Μέγα Πανηγυρικό Πολυαρχιερατικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και συγχοροστάτησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες, Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος και Ιλίου κ. Αθηναγόρας.

Επίσης τον Μακαριώτατο πλαισίωσαν στην τέλεση του Εσπερινού δεκάδες Ιερείς με εξέχουσες τις παρουσίες των δύο Γραμματέων της Ιεράς Συνόδου, του Αρχιμ. Ιερώνυμου Νικολόπουλου και του Αρχιμ. Ιερώνυμου Κάρμα.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός, ο οποίος αναφέρθηκε στον λαοφιλή Άγιο Φανούριο, στον οποίο προστρέχει πλήθος πιστών.

«Η παρήχηση του ονόματος του Αγίου Φανουρίου με το ρήμα ''φανερώνω'' τον κατέστησε αγαπητό, έστω και αν η ζωή του μας είναι πολύ λίγο γνωστή. Η λαϊκή ευσέβεια συνέδεσε το όνομά του, με την εύρεση απολεσθέντων αντικειμένων. Όμως οφείλουμε να εμβαθύνουμε την χριστιανική μας πίστη και συνείδηση, ζητώντας από τον άγιο να φωτίζει τα σκοτάδια της ζωής μας και να μας φανερώνει το θέλημα του Θεού, δηλαδή, δρόμους και οδούς σωτηρίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Στη συνέχεια και με αφορμή τον τρόπο εικονογράφησης του Αγίου ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε την έννοια του Σταυρού στην ζωή μας.

«Σταυρός σημαίνει θυσιάζομαι. Σταυρός είναι ο τρόπος με τον οποίον διαφοροποιούνται οι χριστιανοί από τους άλλους ανθρώπους. Σταυρός είναι να μην αγαπάς τίποτε περισσότερο (ούτε τους δικούς σου) από τον Χριστό και να Τον ακολουθείς, κουβαλώντας τον Σταυρό σου. Σταυρός είναι να χάνεις την ζωή σου. Σταυρός είναι α) τρόπος αξιολογήσεως της ποιότητας των αξιών της ζωής και β) μετά, τρόπος ζωής!» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος σημείωσε ότι: «Βλέποντας ο άνθρωπος την αγάπη στο πρόσωπο του Χριστού, μια αγάπη που του μαθαίνει ότι υπάρχει όχι επειδή σκέφτεται, αλλά όταν θυσιάζεται, και προσπαθώντας να αγαπήσει τον Χριστό με μια τέτοια αγάπη, αρχίζει να βαθαίνει στο μυστήριο της θυσίας το οποίο αφθαρτίζει και αθανατίζει κάθε προσφορά!! Σώζεται μόνον ό,τι θυσιάζεται. Ο Σταυρός, ως ολοκληρωτική θυσία, σώζει τον όλο άνθρωπο. Έτσι, για την συνείδηση των Χριστιανών, ο Σταυρός είναι ο τρόπος που αξιολογούν την ποιότητα των ανθρωπίνων σχέσεων και των αξιών της ζωής, αφού έχουν την «απαίτηση» ό,τι διαλέγουν και ό,τι κάνουν να «μην πεθαίνει».


«Με το μυστήριο του Σταυρού, οι χριστιανοί σταυρώνουν τον εαυτό τους, για να μπορέσουν να αναστηθούν από τα πάθη τους. Ο τρόπος ζωής της Εκκλησίας του Χριστού είναι σταυρικός, το ίδιο και το ήθος της. Με την νηστεία, την προσευχή και τον γενικότερο αυτοθυσιαστικό αγώνα, οι πιστοί προσπαθούν να μάθουν το δύσκολο μάθημα να ξεχνούν τον εαυτό τους και τις απαιτήσεις του, χάριν της αγάπης για τους άλλους. Αυτό είδαν στο πρόσωπο του Χριστού και αυτό προσπαθούν να αποχτήσουν, μιμούμενοι τον Χριστό. Να μπορείς να λες «όχι» στις επιθυμίες σου (όχι μόνον στις αμαρτωλές) που σε οδηγούν σε μια ελκυστική απασχόληση με τον εαυτό σου και σε κάνουν να ξεχνάς τους άλλους. Αυτό είναι η αρχή της διαδρομής για τη μίμηση του Χριστού και για την απόκτηση αγάπης», συμπλήρωσε ο Σεβασμιώτατος.


Σε άλλο σημείο ο κ. Δαμασκηνός ανέφερε ότι: «Με τον Σταυρό ως τρόπο αξιολόγησης και τρόπο ζωής, βάζουμε σφραγίδα στην καρδιά μας και στο σώμα μας! Ο Σταυρός είναι η σφραγίδα αυτή. Πρέπει «να μπει», δηλαδή να γίνει αποδεκτός και αγαπημένος από την καρδιά μας και στην συνέχεια θα τον φανερώνει και το σώμα μας. Ο Σταυρός δεν είναι μόνο σύμβολο και συνήθεια, είναι προπάντων τρόπος ζωής που φέρνει την ελευθερία από την φιλαυτία και την ανάσταση στην όντως ζωή, αφού μας ανοίγει τον δρόμο και την πόρτα της εισόδου μας στην Βασιλεία του Θεού, όπου οι αγαπώντες την δόξα του Σταυρού εισέρχονται. Η σταυρική ζωή εν τέλει είναι ο φωτισμός του ίδιου του χριστιανού αλλά και του κόσμου γύρω του μιας και στο πρόσωπο του κάθε φωτισμένου χριστιανού αντικατοπτρίζεται αυτό το φως του προσώπου του Χριστού!»


«Η τιμή της μνήμης της σταυρικής και φωτισμένης ζωής του αγίου Φανουρίου, μας καλεί να εμπιστευθούμε έναν άγιο που δεν γνωρίζουμε, όπως και τον Θεό άλλωστε δεν τον βλέπουμε. Η πραγματική πίστη είναι να εμπιστευθούμε αυτό που δεν βλέπουμε και αμοιβή της πίστης μας, είναι να δούμε αυτό που πιστεύσαμε. Ας ευχηθούμε να φανερώνει ο Μεγαλομάρτυς άγιος Φανούριος σε όλους μας την αγάπη του Θεού, τον λόγο του Ευαγγελίου Του, τον δρόμο της μετανοίας και της σωτηρίας μας» υπογράμμισε κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος.

Τέλος ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την ευγενική του πρόσκληση, ενώ δεν έκρυψε την συγκίνησή του για την χαρά της συμμετοχής στην πανήγυρη αυτή, σε μία μάλιστα επετειακή χρονιά, καθώς ο ίδιος ως Επίσκοπος Διαυλείας είχε εγκαινιάσει πριν από είκοσι χρόνια τον νέο περικαλλή Ιερό Ναό του Αγίου Φανουρίου.

Από την πλευρά του ο Προϊστάμενος του Ναού και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμ. Συμεών Βολιώτης απευθύνθηκε με λόγια συγκινητικά προς τον πνευματικό του πατέρα, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, τον οποίο χαρακτήρισε «απόστολο και ευαγγελιστή της χαράς, της ανθρωπιάς, της ευσπλαχνίας και της αγάπης σε έναν κόσμο ανταγωνιστικό, παρηκμασμένο και βαθιά δοκιμαζόμενο» και του προσέφερε εκ μέρους των πιστών του Αγίου Φανουρίου ως αντίδωρο ευγνωμοσύνης την ευλογία των εγκαινίων, που είχε διανεμηθεί στους πιστούς πριν από είκοσι χρόνια κατά τα επίσημα εγκαίνια από τον τότε επίσκοπο Διαυλείας, νυν Διδυμοτείχου, κ. Δαμασκηνό, δηλαδή κερί και κομμάτι από τον χιτώνα του επισκόπου κατά τα εγκαίνια.

Κάλεσε τέλος τον Μακαριώτατο να τιμήσει τον λαό του Θεού αφενός μεν στο πρόσωπο του Δημάρχου Ιλίου κ. Νικολάου Ζενέτου, αφετέρου δε στα πρόσωπα των αφανών συνεργατών του στον Ναό, τον συνεφημέριο του π. Χρήστο Βλάχο, ο οποίος είναι και ο υπεύθυνος διανομής στο κεντρικό συσσίτιο της Αρχιεπισκοπής στην Ομόνοια, τον νεωκόρο του Ναού, τους ιεροψάλτες και τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής, τα οποία αντιπροσωπεύουν με τον πλέον αντιπροσωπευτικό τρόπο τους 100 περίπου εθελοντές, που διακονούν μόνιμα τον Ναό στις εκδηλώσεις και δραστηριότητές του.

Τέλος ο Αρχιμ. Συμεών Βολιώτης κάλεσε τους χορούς των ιεροψαλτών μαζί με τον λαό να ψάλλουν το πολυχρόνιο του Μακαριωτάτου.

Ο Μακαριώτατος εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε τον Πρωτοσύγκελλο π. Συμεών Βολιώτη για τα καλά του λόγια και τους πιστούς που κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό για την συγκινητική υποδοχή που του επεφύλαξαν.

Να σημειωθεί ότι αίσθηση έκανε η παρουσία στον Εσπερινό του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου, ενώ επίσης παρέστησαν ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νικόλαος Ζενέτος με σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Μπαλάφας, ο εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Βουλευτής ΝΔ κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής Δυτικού Τομέα κ. Τζόκας Σπυρίδων, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος κ. Σταμάτιος Ράπτης, εκπρόσωποι του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων και πλήθος άλλων επισήμων.


ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Για την Romfea.gr | Αθανάσιος Θανόπουλος