Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Αναβίωση της γέννησης του Αιγάλεω [ΒΙΝΤΕΟ]

Τον Σταμάτη Λιόντο, τον συναντήσαμε στις πολύωρες καθημερινές μας περιηγήσεις χωρίς τα σεμνά γκονγκ [ΕΔΩ], στο πολύφημο Άλσος Αιγάλεω ''Μπαρουτάδικο''.

Με τον προηγμένο εξοπλισμό του να ίπταται σαν γιγαντιαίο έντομο άλλου πλανήτη και το βόμβο του να μας παρακολουθεί άνωθεν, δεν ήταν δυνατόν να μη μιλήσουμε για το σκοπό που βρισκόταν μαζί μας τους προηγούμενους μήνες κινηματογραφώντας συνεχώς.
Έτσι γνωρίζαμε καιρό πριν την παραγωγή αυτού του ντοκιμαντέρ που παρουσιάζουμε με χαρά στους φίλους των γκονγκ, του Αιγάλεω και φυσικά σε όσους αγαπούν το φυσικό περιβάλλον και την ιστορία.

Το ντοκιμαντέρ αντλεί στοιχεία από τις βασικές σημαντικές βιβλιογραφικές πηγές για την ιστορία του Αιγάλεω και του Μπαρουτάδικου.
Ξαναζούμε τη γέννηση του Αιγάλεω μέσα από το ίδιο το «Πυριτιδοποιείο» και την προσφυγιά, την ιστορία, τους μόχθους και τους αγώνες των κατοίκων και την ιστορική εξέλιξη της Ελλάδας στη βιομηχανική και μεταβιομηχανική εποχή μέσα από την εξέλιξη του ίδιου του χώρου από βιομηχανία όπλων σε τόπο αναψυχής και ψυχαγωγίας. Ο Σταμάτης καταφέρνει με μαεστρία, ποίηση, ενίοτε συγκινητικές στιγμές και πλάνα και μοντάζ του άλσους όπως δεν έχουμε ξαναδεί μέχρι τώρα, να παρουσιάσει τη σύνδεση του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος της πόλης του Αιγάλεω και της ελεύθερης έκφρασης των κατοίκων της με το παρελθόν, παρόν και το μέλλον του Άλσους Αιγάλεω Μπαρουτάδικο ως ιστορικό χώρο έκφρασης απόψεων και ιδεών. Σταμάτη, συγχαρητήρια, σε ευχαριστούμε.

Από την ανάρτηση στην ιστοσελίδα της LionD productions [ΕΔΩ]

Στο χώρο του σημερινού άλσους Αιγάλεω και για εκατό περίπου χρόνια (από το 1874 έως και το 1965) βρίσκονταν οι εγκαταστάσεις της Εταιρείας Ελληνικού Πυριδιτοποιείου, το οποίο ήταν στην εποχή της ακμής του μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες της χώρας. Το Άλσος Αιγάλεω αποτελεί έναν από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου στη δυτική Αθήνα. Τα κυριότερα έργα αξιοποίησης του χώρου έγιναν μετά το 1974 με την ίδρυση σχολικών κτιρίων και παιδικής χαράς στον χώρο του Μπαρουτάδικου. Καθοριστικής σημασίας παρεμβάσεις έγιναν στην έκταση στα μέσα της δεκαετίας του `90.

Σκηνοθεσία-καταγραφή-sound design-montaz : Σταμάτης Λιόντος
Αφήγηση : Νίκος Ρουμπάκης
Παραγωγή : LionD productions

gonglove.org

ΒΙΝΤΕΟ : ΕΔΩ