Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

11η Σεπτεμβρίου: 16 χρόνια από τη μέρα που άλλαξε τον κόσμο

Δεκαέξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την 11η Σεπτεμβρίου 2001, την ημέρα που
στις 8:46 το πρωί αεροσκάφος της πτήσης 11 της American Airlines συγκρούστηκε με τον Βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

Δεκαέξι λεπτά αργότερα, αεροσκάφος της United Airlines συνετρίβη στον Νότιο Πύργο, αποτελώντας τη μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση που έχει σημειωθεί στη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία.

Τέσσερα συνολικά πολιτικά αεροπλάνα έπεσαν στα χέρια τρομοκρατών, με το τρίτο να συγκρούεται με το κτίριο του αμερικανικού Πενταγώνου, ενώ ένα τέταρτο καταρρίφθηκε από την αμερικανική αεροπορία. 

Απολογισμός, 2.973 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 24 παραμένουν αγνοούμενοι.

Αυτό που επικράτησε δευτερόλεπτα μετά το πρώτο χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια.

 Οι λέξεις «πανικός» και «χάος» είναι λίγες για να περιγράψουν τα όσα ακολούθησαν. 

Πανικόβλητοι οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης προσπαθούσαν να καταλάβουν τι συνέβη, αλλά και να επικοινωνήσουν με δικούς τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο κτίριο.

Χιλιάδες άνθρωποι έτρεχαν κλαίγοντας στους δρόμους με τα χέρια υψωμένα προς τον Θεό. 

Δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα κατέκλυσαν τους δρόμους της Νέας Υόρκης, οι οποίοι είχαν αποκλειστεί από τις Αρχές. Προτού συνέλθουν από το αρχικό σοκ, οι Αμερικανοί είδαν και δεύτερο αεροπλάνο να πέφτει στον δεύτερο πύργο. 


Μια σκηνή η οποία καταγράφηκε ζωντανά από τους τηλεοπτικούς δέκτες, καθώς τα τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης με ανταποκρίσεις τους μετέδιδαν ζωντανά λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις. 


parapolitika.gr