Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

''Πρώτο κουδούνι'' με πολλά προβλήματα παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς

Με πολλά και οξυμένα προβλήματα ξεκίνησε σήμερα η νέα σχολική χρονιά, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι θα ήταν «όλοι και όλα έτοιμα».

Όπως προκύπτει από καταγγελίες των εκπαιδευτικών αλλά και τα στοιχεία των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό εξακολουθούν να υπάρχουν παρά τις «αλχημείες» που έκανε το υπουργείο Παιδείας προσπαθώντας να τα «εξαφανίσει».

Παράλληλα η υποχρηματοδότηση της Εκπαίδευσης, ως αποτέλεσμα της συμμόρφωσης όλων των κυβερνήσεων με τις επιταγές του ΟΟΣΑ, της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου, έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμισης της ποιότητας και την αύξηση της οικονομικής επιβάρυνσης των γονιών.

Πολλά τα κενά παρά τις διαβεβαιώσεις

Όπως καταγγέλλει, για παράδειγμα, η Γραμματεία Εκπαιδευτικών Χίου του ΠΑΜΕ, κάθε χρόνο οι προσλήψεις εκπαιδευτικών στο νησί είναι μειωμένες. Από τους 217 αναπληρωτές την περίοδο 2014-2015, αυτήν τη χρονιά (2017-2018) προσλήφθηκαν μόλις 108 εργαζόμενοι (μέχρι 5/9/2017).

Μεγάλα είναι και τα πραγματικά κενά σε εκπαιδευτικούς, καθώς ενώ από την Α΄ Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου ζητήθηκαν 34 δάσκαλοι, το υπουργείο έστειλε 26, ενώ από τους 33 νηπιαγωγούς, έστειλε μόνο 25. Ανάλογη είναι και η κατάσταση στην Ειδική Αγωγή, όπου χρειάζονται 16 δάσκαλοι ΕΑ, αλλά έχουν τοποθετηθεί μόλις 13, ενώ στην Παράλληλη Στήριξη, ζητήθηκαν 15 Δάσκαλοι, αλλά έστειλαν 8.

Να σημειωθεί επίσης, ότι λείπουν 50 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί από τα ολοήμερα τμήματα. Ειδικά στα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία υπάρχουν τραγικές ελλείψεις, όπως αποδεικνύεται από τα αιτήματα των ίδιων των Διευθυντών τους: Στα Αγγλικά είναι κενές 216 ώρες, στα Γαλλικά 40 ώρες, στην Αισθητική Αγωγή 255 ώρες, στη Φυσική Αγωγή 309 ώρες και στην Πληροφορική 192 ώρες.

Εκτός από τα κενά σε προσωπικό, υπάρχουν και φέτος οι ελλείψεις σε απαραίτητα αναλώσιμα υλικά. Ειδικά στο νηπιαγωγείο χρειάζεται ένα πακέτο υλικών γραφικής ύλης και κατασκευών, για κάθε νήπιο και προνήπιο. 

Ωστόσο, λόγω της ανεπαρκούς χρηματοδότησης, οι νηπιαγωγοί αναγκάζονται να ζητούν από τους γονείς των παιδιών ένα χρηματικό ποσό για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες.

Το θέμα επαναφέρει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Λήμνου με επιστολή του προς την αρμόδια Σχολική Επιτροπή από την οποία ζητά να χρηματοδοτήσει τα νηπιαγωγεία, ώστε να μην επιβαρύνονται οικονομικά οι γονείς.

Υποβαθμίσεις σχολείων

Υπενθυμίζεται ότι η προωθούμενη πολιτική για το νέο Ολοήμερο Σχολείο και Νηπιαγωγείο προβλέπει αύξηση του αριθμού των μαθητών-νηπίων κατά τμήμα, κινητικότητα εκπαιδευτικών από σχολείο σε σχολείο, υπολειτουργία των Ολοήμερων Σχολικών Μονάδων, κατάργηση του μόνιμου εκπαιδευτικού στα ολοήμερα και περαιτέρω ελαστικοποίηση του ωραρίου εργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Παιδείας μέσα στο καλοκαίρι προχώρησε σε νέες υποβαθμίσεις, συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Μέσα στα σχολεία που υποβιβάζονται είναι και το 10ο ΔΣ Πόλεως Ρόδου, που από εξαθέσιο γίνεται τριθέσιο. Η τοπική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή της πως «το υπουργείο ουσιαστικά βάζει την υπογραφή του φαρδιά πλατιά, στο κλείσιμο του σχολείου» και καλεί μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, μαζί με το εργατικό κίνημα σε κοινό μέτωπο αγώνα για άμεση ανάκληση όλων των αποφάσεων που αφορούν υποβαθμίσεις- καταργήσεις σχολικών μονάδων και κάλυψη όλων των αναγκών των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

902.gr