Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ ''ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ''

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Ιερά οδός", 
είναι ένας ζωντανός φορέας δράσης για τον
Δήμο Αιγάλεω, έχοντας στο ενεργητικό του, σημαντικές πρωτοβουλίες και δραστηριότητες για την ευρύτερη περιοχή.


Σήμερα πλαισιώνεται από αρκετά ενεργά μέλη όλων των ηλικιών και έχει δημιουργήσει μια σημαντική υποδομή, για την υλοποίηση των βασικών στόχων του.

Ιδρύσαμε τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αιγάλεω "Ιερά Οδός" έχοντας ως στόχους την ανιδιοτελή
κοινωνική προσφορά, την προάσπιση και ανάδειξη του πολιτισμού, την ενίσχυση της παιδείας, αλλα και την ψυχαγωγία των μελών μας" επισημαίνουν μέλη του Συλλόγου.
Και όπως φαίνεται έχουν επιτύχει σε μεγάλο βαθμό τους στόχους τους.
Σκοπός αυτής της ιστοσελίδας [ieraodos-ps.gr] είναι ο επισκέπτης να γνωρίσει το Αιγάλεω και την ιστορία του και να ενημερώνεται για τις δραστηριότητες του Συλλόγου.


Κάλεσμα: Στο Σύλλογό μας έχουν θέση όσοι έχουν τις ίδιες ευαισθησίες με εμάς, 
ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό, την ιστορία, την παιδεία και κυρίως για το συνάνθρωπο και
όλα αυτά τα κάνουν ανιδιοτελώς, χωρίς να περιμένουν ανταλλάγματα καταλήγει το 
Διοικητικό Συμβούλιο και καλεί όσους και όσες θέλουν να γίνουν μέλη του Συλλόγου και 
να βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων του.

Πρόσφατη δράση :  Ε Δ Ω

Κοινωνική προσφορά:
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η κοινωνική δράση του Συλλόγου με την εθελοντική αιμοδοσία να αποτελεί βασική προτεραιότητα. 
Έτσι διοργανώνει ομαδικές εθελοντικές αιμοληψίες δύο φορές το χρόνο σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Αιμοδοσίας και το Νοσοκομείο Παίδων "Αγλαία Κυριακού", όπου μπορεί να πάει κάποιος να δώσει αίμα τις ημερομηνίες των αιμοληψιών. 
Δεν υπάρχει όμως Τράπεζα Αίματος, όπως επισημαίνουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά το αίμα πηγαίνει αποκλειστικά στα παιδιά με μεσογειακή αναιμία και τα αιμοπετάλια στα παιδιά με νεοπλασίες.
Οι εθελοντές αιμοδότες, όπως αναφέρουν, αποκτούν κάρτα εθελοντή αιμοδότη, που-σε κάθε περίπτωση ανάγκης-καλύπτει αυτούς και τις οικογένειες τους σε όλη τη χώρα.

Μάλιστα για την πολύτιμη προσφορά στο έργο της εθελοντικής αιμοδοσίας με πίστη στα υψηλά ιδανικά της αγάπης και της Ανθρώπινης Αλληλεγγύης βραβεύτηκε φέτος στις 9 Μαρτίου, Ημέρα του Ηλία Πολίτη, με Τιμητικό Δίπλωμα με τιμητική πλακέτα από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Βασική προτεραιότητα όμως αποτελεί και η δωρεά οργάνων.

"Έχουμε γίνει δωρητές οργάνων σώματος και ευαισθητοποιούμε τους πολίτες προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε γίνει δωρητές μυελού των οστών-γιατί κάπου στον κόσμο υπάρχει μια ζωή, που μόνο εσύ...μπορείς να σώσεις" προσθέτουν. Επίσης επειδή η πρόληψη σώζει ζωές σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Ελληνικής Ογκολογίας παρέχονται δωρεάν προληπτικές γυναικολογικές εξετάσεις (Τεστ ΠΑΠ, μαστογραφίες κλπ), ενώ επειδή το σπουδαιότερο αγαθό είναι η ΥΓΕΙΑ, διοργανώνονται εκδηλώσεις με ομιλίες διακεκριμένων επιστημόνων για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μελών του Συλλόγου και γενικά των πολιτών.

Πολιτισμός:
Ανάμεσα στις δραστηριότητες του συλλόγου, περιλαμβάνονται και πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως η διοργάνωση εκθέσεων ζωγραφικής, κεραμικής κ.α.
Επίσης διοργανώνονται επισκέψεις σε αρχαιολογικά και λαογραφικά μουσεία, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί προσκυνήματα στο Άγιο Όρος.
Παράλληλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, όπως αναφέρουν, δίνουν αγώνα, για να σωθεί το μοναδικό βυζαντινό μνημείο στο Αιγάλεω, ο Ναός του Αι-Γιάννη, ενώ συνεργάζονται με σχολεία και φοορείς για την καταγραφή της ιστορίας του τόπου τους.
Ιδιαίτερη είναι όμως και η αγάπη, που δείχνει ο Σύλλογος προς το βιβλίο, αφού όχι μόνο εκδίδει βιβλία και ημερολόγια, αλλά διαθέτει και πλούσια δανειστική βιβλιοθήκη, η οποία λειτουργεί καθημερινά 7-9 το απόγευμα και στην οποία μπορεί να βρει κάποιος σπάνιο υλικό (ντοκουμέντα, γκραβούρες,βιβλία). 
Η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη, όπως τονίζουν, εμπλουτίζεται κάθε χρόνο με την προσφορά από το Υπουργείο Πολιτισμού αντιτύπων των βραβευμένων με κρατικά βραβεία βιβλίων.

Φιλανθρωπικές εκδηλώσεις: 
Πλούσιο είναι όμως και το φιλανθρωπικό έργο του Συλλόγου, αφού τα μέλη του βοηθούν μεταξύ άλλων: Το συσσίτιο των φτωχών "Τραπέζι της Αγάπης" της ενορίας Εσταυρωμένου Αιγάλεω, την ιεραποστολή της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους, στη ζούγκλα του Κογκό-Κολουέζι, το ησυχαστήριο Παναγία Πορταίτισσα στο Κανδήλι Μεγάρων, την πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, το παλαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα του ελληνισμού, που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη και λειτουργεί συνεχώς επί 555 χρόνια (1954-2009), ενώ προσφέρουν ρούχα και διάφορα είδη γι'αυτούς που τα έχουν ανάγκη.

Εκδηλώσεις - Περιβάλλον - Εκδρομές
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Όπως επισημαίνει το Διοικητικό Συμβούλιο, οι εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται σε τακτά διαστήματα κάθε χρόνο είναι αρκετές και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Επειδή όμως τα μέλη του Συλλόγου θεωρούν, οτι και η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί δείγμα πολιτισμού αγωνίζονται γι'αυτή πραγματοποιώντας δραστηριότητες, όπως δενδροφυτεύσεις και είναι ένθερμοι οπαδοί της ανακύκλωσης.
ΕΚΔΡΟΜΕΣ
Από το ετήσιο πρόγραμμα του Συλλόγου δε λείπουν και οι εκδρομές, οι οποίες δίνουν την ευκαιρία σε όλους όσους συμμετέχουν όχι μόνο να γνωρίζουν τις ομορφιές της χώρας μας, αλλά να απολαύσουν μερικές ώρες ξεγνοιασιάς, ψυχαγωγίας και περαιτέρω σύσφιξης των -ούτως ή άλλως- σχέσεων φιλίας.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Σύλλογο :  Ε Δ Ω

ΑΚΟΥΣΤΕ :  Ε Δ Ω