Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Η δήλωση του Δημάρχου Αιγάλεω για το Μπαρουτάδικο

Ζητήθηκε από τον πρώτο δημότη της πόλης να κοινοποιήσει τις προθέσεις και τις προτάσεις του για τον χώρο του Μπαρουτάδικου.

Ακολουθεί η απάντηση του : 

ΔΕΙΤΕ :  Ε Δ Ω
''Αν υπάρχει ένα κτίσμα που σηματοδότησε την αρχή δημιουργίας του Δήμου μας, ως παραγωγική οικιστική χωρική ενότητα, στα νεώτερα χρόνια, είναι η κατασκευή και η λειτουργία  στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, του Ελληνικού Πυριτιδοποιείου.

Το εργοστάσιο ''Μπαρουτάδικο'', στην καθομιλουμένη της πόλης, συνθέθηκε άρρηκτα με την εξέλιξη της ζωής των Αιγαλιωτισσών και των Αιγαλεωτών, της πόλης μας πριν και μετά την Μικρασιατική καταστροφή και τον πόλεμο.

Ο Δήμαρχος Αιγάλεω
στην παρουσίαση του βιβλίου
24/10/2016
Πνευματικό Κέντρο
Δήμου Αιγάλεω
''Γ.Ρίτσος''
Το πάλαι ποτέ θρυλικό εργοστάσιο, από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες των Βαλκανίων πριν το 1920, σήμερα φιλοξενεί στην επιφάνεια του, ένα από τα μεγαλύτερα αστικά άλση της Αθήνας που φέρει την ονομασία, όπως το γνώριζαν οι εργάτες του και οι συμπολίτες μας όταν λειτουργούσε, ''Άλσος Μπαρουτάδικο''.

Κρατάει πάντα στα σπλάχνα του, περίπου 45 στρέμματα στοές και χώρους σε 3 υπόγειους ορόφους, που φιλοδοξία μας είναι η ανάδειξη και η αξιοποίηση μέρους τους, ως μουσείο βιομηχανικού πολιτισμού, χωρίς να αλλοιώσουμε τον χαρακτήρα και την χρήση του χώρου ως Άλσος, αποκαθιστώντας τις μεγάλες φθορές του και την φυτική ισορροπία του, αναβαθμίζοντας τον ηλεκτροφωτισμό του περιμετρικά και στο εσωτερικό του, τις διαδρομές του, τους χώρους πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής, που το περικλείουν.

Ήδη πολλά από αυτά έχουν ενταχθεί σε μελέτες με χρηματοδότηση της περιφέρειας Αττικής.
Στα επόμενα χρόνια θα διεκδικήσουμε την χρηματοδότηση τους από Εθνικούς αλλά και Ευρωπαικούς πόρους.

Εκκρεμότητα πάντα η οριστική παραχώρησή του στον Δήμο από το κράτος, και όχι μόνο η πολυετής χρήση του.

Για να πετύχουμε το όραμα, πιστεύω όλων μας, το Μπαρουτάδικο να γίνει πέρα από πνεύμονας πρασίνου και υψηλής ποιότητας τόπος ζωής, αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού, απαιτείται πέρα από χρήματα και σχεδιασμό, πρώτα απ' όλα η ενεργοποίηση των πολιτών, της εκπαιδευτικής κοινότητας, η κινητοποίηση της κοινωνίας μας και των φορέων της, ο σεβασμός και η αγάπη όσων το περπατούν και το απολαμβάνουν ... δίποδων και τετράποδων.''

Δημήτρης Μπίρμπας - Δήμαρχος Αιγάλεω


Πηγή πληροφόρησης : 
''το Μπαρουτάδικο του Αιγάλεω στον χώρο και στον χρόνο''
Βιβλίο εκδόσεως 2016
ΔΕΙΤΕ :  Ε Δ Ω