Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Αν είχε διακοπεί η κυκλοφορία στην παλιά εθνική οδό, 5-9 π.μ. στις 15/11/2017, δε θα θρηνούσαμε τόσα θύματα !!!

Στρατηγικές Διαχείρισης ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ 
στον Ελληνικό Χώρο

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και επίκαιρη ημερίδα στο
Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Από ειδικούς επιστήμονες παρουσιάστηκαν στοιχεία και απόψεις για τις πρόσφατες πλημμύρες στη Δυτ. Αττική. 

Σταχυολογούμε ένα μέρος από τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις:

1. Αυτό που συνέβη στη Μάνδρα (κυρίως) και στη Νέα Πέραμο ήταν μια "αιφνίδια πλημμύρα".
Στο όρος Πατέρας εκτιμάται ότι το ύψος βροχής σε έξι (6) ώρες ξεπέρασε τα 200mm, όταν για όλο τον Νοέμβριο το μέσο ύψος βροχής στην Ελευσίνα είναι 59mm. Η τεράστια ποσότητα νερού κατέβηκε και "έπνιξε" τη Μάνδρα. Η άποψη των ειδικών επιστημόνων είναι ότι τέτοια φαινόμενα έχουν περίοδο επαναφοράς 150, 200 ή ακόμα και 500 χρόνια (δηλαδή εμφανίζονται μια φορά στα τόσα χρόνια). Να σημειωθεί ακόμα ότι στο όρος Πατέρας έβρεξε και τις δύο προηγούμενες μέρες, οπότε είχε μειωθεί η ικανότητα του εδάφους να συγκρατεί το νερό. Επιπλέον, λόγω της ραγδαίας βροχόπτωσης, ήταν ακραία και τα φαινόμενα διάβρωσης, οπότε πολλαπλασιάστηκε ο όγκος του νερού με τα φερτά υλικά, με συνέπεια μεγάλες καταστροφές. 

2. Η παροχετευτική ικανότητα των υφιστάμενων έργων του ρέματος Αγ. Αικατερίνης είναι 10 κυβ.μέτρα/sec. Αν είχαν γίνει και τα έργα τα οποία έχουν ήδη μελετηθεί, η παροχετευτική ικανότητα θα ήταν άλλα 47 κυβ. μέτρα/sec, δηλαδή συνολικά 57 κυβ. μέτρα/sec. Υπολογίζεται ότι η παροχή στο ρέμα Αγ. Αικατερίνης τις κρίσιμες ώρες ήταν περίπου 225 κυβ. μέτρα/sec. Άρα ακόμα και αν είχαν κατασκευαστεί τα μελετημένα έργα (έτσι όπως έχει χωροθετηθεί μέρος της Μάνδρας), η καταστροφή θα είχε γίνει (με λιγότερα ίσως θύματα και λίγο μικρότερες υλικές καταστροφές).

3. Τι θα μπορούσε να γίνει για να αποτραπεί ή να μετριαστεί η καταστροφή; Τα έργα ανάσχεσης πρέπει να ξεκινούν από πολύ ψηλά (μικρά φράγματα, τάφροι, κλπ), αν είναι είναι δυνατόν και από την κορυφή του βουνού. Δηλαδή έργα από πάνω προς τα κάτω και όχι το αντίστροφο, όπως συνήθως συμβαίνει. Να γίνονται πολλά μικρά έργα ανάσχεσης και όχι λίγα φαραωνικά.
Αυτονόητο είναι ότι δεν έπρεπε να είχε εμποδιστεί η φυσική ροή των ρεμάτων, εξαιτίας ανθρώπινων παρεμβάσεων (κατοικίες, εγκαταστάσεις, κ.λ.π.). Φυσικά και οι αποψιλώσεις, λόγω πυρκαγιών, έπαιξαν ρόλο. 

4. Όπως αναφέρθηκε από εισηγητή στην ημερίδα, υπήρχε πρόγνωση για ύψος βροχής στην περιοχή του όρους Πατέρας πάνω από 50mm/ώρα (βίαιη βροχόπτωση- στατιστικώς σπάνιο φαινόμενο). Αν είχε διακοπεί η κυκλοφορία στην παλιά εθνική οδό Ελευσίνας -Θήβας τις κρίσιμες ώρες από 5-9 π.μ. στις 15/11/2017 δε θα θρηνούσαμε τόσα θύματα.


ΔΗΜΟΣ  ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ