Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

16η Σεπτέμβρη, Ώρα Ελευσίνας 19:30

Τα Οικήματα ΤΙΤΑΝ υπήρχαν μέσα από τότε που...
θυμάμαι, αφού μ' αυτή την ονομασία γνωρίσαμε τα «σπίτια μας».

 Ήταν μικρές κατοικίες όμοιες, χτισμένες η μια κοντά στην άλλη, περίπου το 1930, ώστε με το γείτονα μας μας χώριζε ένα ντουβάρι. 

Μπαίναμε από την είσοδο του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ και το διασχίζαμε. 

Βόρεια είχαμε το λόφο-νταμάρι, περίπου πίσω από το γήπεδο που μέχρι πρόσφατα το είχε ο Πανελευσινιακός.

Σ' αυτό το χώρο υπήρχαν αρχαιότητες της Ελευσίνας. Νότια ήμαστε σε άμεση επαφή ρε τη θάλασσα. Δυτικά ήταν οι πρόποδες του λόφου και ακατοίκητα χωράφια, μέχρι το παλιό ρετσινάδικο του Μπαρμπαθανάση, περίπου στη σημερινή ΠΥΡΚΑΛ.

Οι γονείς μας ανήκαν σε ένα από τα πολλά κύματα που είχαν έρθει από την επαρχία στην Ελευσίνα ζητώντας δουλεία. Ζήσαμε τον πύργο, το βουνό, τη θάλασσα, στις υπέροχες εποχές τους. 

Νιώθαμε ότι σιγά-σιγά κάτι πολύ σημαντικό χάνεται. Στην εφηβεία μας είχαμε συνειδητοποιήσει τις βαθιές πληγές της πόλης. Φύγαμε το 1967 από τα Οικήματα, που μας είχε παραχωρήσει το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ. 

Ο λόφος είχε γίνει ήδη τσιμέντο και η θάλασσα νεκροταφείο πλοίων. 

Αργότερα γκρεμίστηκαν και τα Οικήματα. 

Όμως η Ελευσίνα εξακολουθεί να ζει και να πορεύεται, τραυματισμένο πλεούμενο μέσα στο χρόνο. 

Ο ιερός μύθος της προσπαθεί να γεμίσει τα κενά της ψυχής, της μνήμης και της καρδιάς και να κάνει τα ερείπια ελπίδα και θύμηση.

biblionet.gr



Σας καλούμε το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017 στην ισόγεια αίθουσα του ΠΑΚΠΠΑ «το Στέκι μας» επί των οδών Παγκάλου και Κίμωνος 11 στις 7.30 μ.μ. στην παρουσίαση του βιβλίου της Αργυρώς Ορφανουδάκη - Μπόρα “ΟΙΚΗΜΑΤΑ ΤΙΤΑΝ”.

Με το βιβλίο αυτό η συγγραφέας μέσα από την αγάπη της για την πόλη φέρνει στο φώς ένα κομμάτι από την ιστορία της Ελευσίνας, όχι μόνο για να θυμίσει στους παλιούς, αλλά για να γνωρίσουν και οι νέοι. 

Συγκεκριμένα, θέλησε με το κείμενο της, να ανασκαλέψει μνήμες με βιωματικές αφηγήσεις των παιδικών χρόνων, περιγράφοντας παράλληλα τις συνθήκες και τον τρόπο ζωής της Ελευσίνας, της «τραυματισμένης» αυτής περιοχής.

Η επιτυχημένη έκθεση «Άνθρωποι και Εργοστάσια» που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 στο Παλαιό Ελαιουργείο καθώς και η επιλογή της Ελευσίνας ως «Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021», γεγονότα που ανέσυραν μνήμες, προκαλώντας πλήθος συναισθημάτων, οδήγησαν τον Δήμο Ελευσίνας και το Τμήμα Πολιτισμού του Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α. του Δήμου Ελευσίνας να επανεκδόσει το βιβλίο «ΟΙΚΗΜΑΤΑ ΤΙΤΑΝ». 

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν οι: Μαρία Βασιλείου, Μιχάλης Λεβέντης, Πόπη Παπαγγελή και Ευαγγελία Παπανικολάου. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί μουσικά από τη Μαρίνα Τσουρέ (τραγούδι) και τον Δημήτρη Ανδρώνη (πιάνο), ενώ την επιμέλεια της παρουσίασης των φωτογραφιών θα έχει η Βούλα Ανδρώνη.

Είσοδος ελεύθερη!

ΔΗΜΟΣ  ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ