Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Αιχμηρή ανακοίνωση της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Αιγάλεω



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Της “Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Αιγάλεω”,
σε απάντηση δημοσιεύματος της διοίκησης του Δήμου Αιγάλεω, αναφορικά με την τέλεση του μνημοσύνου για τα θύματα της γερμανικής θηριωδίας στις 29ης Σεπτεμβρίου 1944, στο Αιγάλεω.

Το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του Συλλόγου μας, δηλώνουν ότι,

η δημοτική αρχή του Δήμου έχει, εκ του κύρους και της θέσεώς της, την υποχρέωση, όταν κάνει δηλώσεις , να αναφέρεται με σαφήνεια και ακρίβεια σε θέματα και ονόματα και σε καμία περίπτωση δεν είναι κόσμιο να ξεκινά ένα δημοσίευμά της με τη φράση “πολλά λέγονται”, το οποίο αρμόζει σε “κοσμικές – κοινωνικές” μόνο στήλες.

Θεωρούμε, επίσης, ότι έχει το θεσμικό ρόλο να προστατεύει, να σέβεται και να τιμά τους κοινωνικούς φορείς ακόμη και όταν αυτοί διαφωνούν μαζί της ή και διαμαρτύρονται, καθώς αυτό συνιστά τη δημοκρατία.

Αναφορικά με την ουσία του θέματος και προκειμένου για την καθολική του εικόνα, ενημερώνουμε ότι αιφνιδίως και χωρίς να έχει γίνει επικοινωνία με την “Ένωση θυμάτων”, συζήτηση, ενημέρωση ή ευρύτερη διαβούλευση, η διοίκηση του Δήμου Αιγάλεω παρουσίασε στη συνεδρίαση της 25ης Ιουλίου 2017 εισήγηση του Δημάρχου, κου Μπίρμπα Δημήτρη, σχετική με τον τρόπο τέλεσης του ετησίου μνημοσύνου των θυμάτων του Ολοκαυτώματος της 29ης Σεπτεμβρίου 1944, στην οποία προτεινόταν προς ψήφιση το εξής: “Από φέτος και στο εξής τη διοργάνωση εκδήλωσης στη μνήμη των Αιγαλιωτών που έχασαν τη ζωή τους στη σφαγή του Κηφισού στις 29 Σεπτεμβρίου 1944, προτείνουμε να αναλάβει ως συντονιστής ο Δήμος Αιγάλεω με συνεργασία και συμμετοχή συλλόγων της πόλης. Όπως κάθε χρόνο, θα τελεστεί μνημόσυνο στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου και για φέτος προτεινόμενη ημερομηνία είναι Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017”.

Στιγμιότυπο από την Δημοτική Συνεδρίαση της 25ης Ιούλη 2017

Απρόσκλητοι λοιπόν, παρευρεθήκαμε, ως οφείλαμε, στο δημοτικό συμβούλιο της 25ης Ιουλίου 2017 και μαζί μας παρευρέθησαν προς στήριξή μας εκπρόσωποι από το Εθνικό Συμβούλιο για τις γερμανικές αποζημιώσεις, ο κος Γιάννης Μαύρος και ο κος Αριστομένης Συγγελάκης, επίσης εκπρόσωπος από την Πανελλήνια Ένωση Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής, ο κος Γιάννης Μπαλατσούρας και επίτιμο μέλος της Ενώσεώς μας και από τις οικογένειες των θυμάτων η ηθοποιός κα Κάτια Νικολαίδου με τη μητέρα της και το μέλος του Συλλόγου Μαρίνα Καβάκα. Σκοπός της εκεί παρουσίας μας ήταν να κατανοήσουμε τον όρο “συνεργασία και συμμετοχή συλλόγων” καθώς ο μόνος “καθ ύλην αρμόδιος” Σύλλογος αυτού του ιστορικού θέματος είναι σαφέστατα η Ένωση θυμάτων Ολοκαυτώματος, που εκπροσωπεί τις οικογένειες των νεκρών.

Κατά τη συζήτηση αξίζει να γίνει γνωστό, ότι ο κος Βούλγαρης Βασίλης, Δημοτικός Σύμβουλος, ευθαρσώς χαρακτήρισε την εισήγηση του κου Δημάρχου ‘’καπέλωμα’’ του Συλλόγου μας και ο κος Κάντζος, αρχηγός της παράταξης “Αιγάλεω μπροστά”, “φιρμάνι”. Αυτό αναφέρουμε προς απάντηση στην έκφραση του δελτίου τύπου της δημοτικής διοίκησης “η απόφαση στηρίχθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία” και συμπληρώνουμε πως είναι τοις πάσι γνωστό ότι η πλειοψηφία, ακόμα και συντριπτική ,δεν ταυτίζεται πάντα με τη δικαιότητα, απλά είναι σεβαστή, αφού στηρίζεται στην ιδέα της δημοκρατίας.

Επιθυμούμε ακόμα να απαντήσουμε στην βαρύγδουπη δήλωση του συγκεκριμένου δελτίου τύπου για το παρεχόμενο, υπέρ του Συλλόγου μας, έργο. Απαντάμε δηλαδή, ότι η σημερινή διοίκηση δεν ταυτίζεται με όλη την ιστορική πορεία του Δήμου και ούτε κατ ανάγκη με το έργο, που προηγούμενες διοικήσεις προσέφεραν στο Σύλλογό μας και για το οποίο είμαστε ευγνώμονες. Πριν λοιπόν αποφασίσει να αποδώσει εύσημα στον εαυτό της, ας μας πληροφορήσει με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες μας στήριξε. Στην περίπτωση, επίσης, που είμαστε αμνήμονες, ας παρουσιαστεί έγγραφο, μετά το Φθινόπωρο του 2014,που ανέλαβε η σημερινή διοίκηση έργο, το οποίο να αναφέρεται σε ενέργειες υπέρ της Ένωσης θυμάτων (διεκδίκηση αποζημιώσεων, ένταξη στο δίκτυο μαρτυρικών πόλεων κλπ..) Απεναντίας, έχουμε στη διάθεση των συμπολιτών μας αντίγραφο επιστολής απευθυνόμενης προς το Δήμαρχο κο Μπίρμπα το Φθινόπωρο του 2016,στην οποία αιτούμεθα στέγης, οικονομικής ή άλλης στήριξης για την τακτοποίηση και χρήση αρχείου και ανάπτυξη του θέματος στα πλαίσια της τοπικής ιστορίας, για την οποία επιστολή η προφορική απάντησή του, καθώς γραπτή δεν υπήρξε, ήταν κάθετα αρνητική.

Η διατύπωση, επίσης, του εν λόγω δελτίου για την τελετή του μνημοσύνου, ως κορυφαίας εκδήλωσης μνήμης του σημαντικότατου γεγονότος της ιστορίας της πόλης, όπως σαφέστατα είναι, μας χαροποιεί μεν, αλλά τη χαρακτηρίζουμε ως όψιμα προβαλλόμενη ,γιατί επί σειρά δεκαετιών η τελετή αυτή τελείται ,μετά την επιμνημόσυνη δέηση στο Ναό του Αγίου Γεωργίου ,συνοπτικά, στο μνημείο των θυμάτων, δηλαδή στο πεζοδρόμιο της λεωφόρου Κηφισού και πέραν τούτου ουδέν.

Αυτή την τυπική επανάληψη, πέρσι, για πρώτη φορά, με απόφαση του Συλλόγου και σε συνδιοργάνωση, βεβαίως, με το Δήμο Αιγάλεω, κατά την καθιερωμένη πρακτική, επιχειρήσαμε να ανατρέψουμε και να υπερβούμε. Διαφοροποιήσαμε δηλαδή την εκδήλωση, ζητήσαμε και πετύχαμε τη συμμετοχή του όμορου προς το μνημείο και το Ναό του Αγίου Γεωργίου, 3ου Γυμνασίου Αιγάλεω και με τη βοήθεια των καθηγητών και μαθητών του σχολείου δώσαμε μια άλλη διάσταση στο γεγονός .Πληροφορήσαμε τον Αιγαλεώτη βαθύτερα, συγκινήσαμε, προβληματίσαμε κι αυτό χωρίς να διχάσουμε και να πολώσουμε τους συμπολίτες μας, καθώς το γεγονός χρονικά βυθίζεται στα πλαίσια του εμφυλίου πολέμου.

Αφήνουμε λοιπόν στην κρίση των συμπολιτών μας τα συμπεράσματα για το πρόσφατο ενδιαφέρον της διοικήσεως του Δήμου, που φανερώνει μόνο την προσπάθεια να “κηδεμονέψει” το θέμα, το οποίο ουδόλως κατά άλλο τρόπο την είχε απασχολήσει, πλην απλών αναφορών, πηχυαίων τίτλων και αφιερώσεων στους αγώνες δρόμου κατά τις εκδηλώσεις του Δήμου για τον αντιφασιστικό μήνα, στον οποίο ποτέ δε μας ζητήθηκε ουσιαστική συμμετοχή .

Τέλος ,κατά το πέρας της προαναφερόμενης συνεδριάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου και προκειμένου να βρεθεί τρόπος συνεργασίας των Συλλόγων, όχι αορίστως όλων , σύμφωνα με την αρχική εισήγηση, αλλά της “Ένωσης θυμάτων Ολοκαυτώματος Αιγάλεω και της ΠΕΑΕΑ (η οποία αυτοεξαιρεθηκε από τη συμμετοχή αυτή, κατά δήλωσή της ), ψηφίστηκε η τροποποιημένη, κατ αυτό το σημείο μόνο, πρόταση του κου Δημάρχου, χωρίς άλλη προσθήκη και συζήτηση.

Με έκπληξή μας όμως, διαπιστώσαμε κατά τη δημοσίευση της συγκεκριμένης αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι εντός μιας περίεργης παρενθέσεως αυτή η πολύπαθη τελετή ‘’ορίστηκε’’ αρχή του αντιφασιστικού μήνα, στον οποίο δεν αποφασίσαμε να ενσωματωθούμε, έστω και αν σεβόμαστε και τιμούμε.

Ενημερώνουμε λοιπόν τους συμπολίτες Αιγαλεώτες ότι εμφανέστατα γίνεται προσπάθεια να τεθούμε υπό “επιτροπεία” με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Επιδιώκεται δηλαδή να γίνουμε μέρος μιας εκδήλωσης του Δήμου ,που δεν αμφισβητούμε τη σημασία της, αλλά δεν αποφασίστηκε από την ολομέλεια του συλλόγου μας να αποτελούμε στο εξής τον πρόλογό της. Ζητούμε να αποκατασταθεί στο ορθό η απόφαση και να διαγραφεί το περιεχόμενο της παρενθέσεως, το οποίο ούτε αναφέρεται στην εισήγηση του Δημάρχου, ούτε συζητήθηκε, ούτε ψηφίστηκε.

Η “Ένωση θυμάτων Ολοκαυτώματος του Αιγάλεω” εκπροσωπεί τις οικογένειες αυτών που δεν επέζησαν, των νεκρών. Είναι ο ‘’οικοδεσπότης’’ του δράματος, ο αποδίδων αλλά και ο αποδεχόμενος την τιμή για το χυμένο αίμα. Η φωνή των νεκρών βγαίνει απ το δικό μας στόμα, αφού τα πρόσωπα και οι οικογένειές τους δεν έσβησαν από το πέρασμα του χρόνου, είναι εδώ .Αρμόζει σεβασμός στον ιστορικό σύλλογο του “Ολοκαυτώματος” και σε καμία περίπτωση “καπελώματα”, αντιπαλότητες και διαγκωνισμοί.

Δίνουμε το μήνυμα για ουσιαστική συνεργασία και συμπόρευση με το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκηση πρωτίστως, και με όποιον άλλο ,ελεύθερα, ανεμπόδιστα, ενωτικά και όχι ανταγωνιστικά .Οι ανταγωνισμοί ανήκουν, ίσως, σε άλλα πεδία της ανθρώπινης συμπεριφοράς και όχι στην ιστορική μνήμη .

Εκ μέρους του ΔΣ της “Ένωσης θυμάτων Ολοκαυτώματος του Αιγάλεω”.


Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ - Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

Δήμητρα Κορμπά - Ιωάννης Δούσης