Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Το Διεθνές Φεστιβάλ Πορτοχελίου συνεχίζει σήμερα τα οράματα και τους στόχους του ιδρυτή του


Το Διεθνές Φεστιβάλ Πορτοχελίου για την Τέχνη και τον Πολιτισμό συνεχίζει για 29ο καλοκαίρι
τις καλλιτεχνικές, πολιτιστικές, πολιτισμικές και παιδαγωγικές του δραστηριότητες τις οποίες διοργανώνει από το 2009 ο όμιλος ΟΜ.Ε.ΔΙ.ΠΟ (Όμιλος για την Μελέτη, Έρευνα και Διάχυση του Πολιτισμού) με την στήριξη του Δήμου Ερμιονίδας-Δημοτική Κοινότητα Πορτοχελίου και του συλλόγου Σ.ΦΙ.Π (Σύλλογος Φίλων Πορτοχελίου). Στο κτήμα Μάνεση και κάτω από τον έναστρο ουρανό του πανέμορφου Πορτοχελιού θα διεξαχθούν και φέτος οι παραπάνω συναυλίες, ομιλίες όπως και παιδαγωγικές ημερίδες. Οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές, με δωρεάν είσοδο, τόσο προς τους πορτοχελιώτες και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, όσο και στους τουρίστες οι οποίοι τυγχάνει να παραθερίζουν στο Πορτοχέλι.

Ιδρυτής του Διεθνούς Φεστιβάλ Πορτοχελίου υπήρξε ο σπουδαίος πιανίστας- ερμηνευτής Μεγάλων συνθετών- και εξαίρετος παιδαγωγός Γιώργος Μάνεσης ο οποίος, απόφάσισε το 1988 με τους μαθητές του και με την συμπαράσταση της τότε κοινότητας Πορτοχελίου να ανοίξει την πόρτα του υπέροχου κτήματός του στο ευρύτερο κοινό. Σκοπός της κίνησης αυτής ήταν να αποκτήσουν οι νέοι καλλιτέχνες ερμηνευτική εμπειρία, των έργων που μελετούσαν, μπροστά σε κοινό. Σπουδαίο ρόλο έπαιζε πάντοτε, η ζωή κοντά στην φύση του Πορτοχελιού και ήταν κάτι που ο ίδιος είχε βιώσει στα παιδικά του χρόνια. Την «ζωή» αυτή που περιείχε περιπάτους, μπάνια, συζητήσεις πανω σε καλλιτεχνικά και άλλα θέματα και πολύ μουσική, απλόχερα την έδινε στους μαθητές του και τα αποτελέσματα υπήρξαν καρποφόρα για όλους. Όπως ο ίδιος ο Γιώργος Μάνεσης πίστευε βαθιά, “Το επίπεδο ποιότητας της ζωής μας είναι άμεσα συνδεδεμένο με το επίπεδο ποιότητας της καλλιτεχνικής ερμηνείας ”. Έτσι, επί 28 συνεχόμενα καλοκαίρια διοργανώνονται στο Διεθνές Φεστιβάλ Πορτοχελίου masterclasses στα οποία διδάσκουν σπουδαίοι καθηγητές μουσικής – θεωρητικών και οργάνων - τμήματα μελέτης που βασίζονται στην βαθιά γνώση των νόμων που διέπουν την φύση του ανθρώπου και τον ψυχισμό του, συναυλίες, διαλέξεις (ιστορίας, φιλοσοφίας, ψυχολογίας κ.α.), ποίηση, ζωγραφική, γλυπτική και θέατρο. Έμφαση επίσης δόθηκε στην προβολή της Ελληνικής μας παράδοσης με παραδοσιακούς χορούς, διαλέξεις και λαογραφικές καταγραφές και δρώμενα.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Πορτοχελίου συνεχίζει σήμερα τα οράματα και τους στόχους του ιδρυτή του και στηρίζει την φιλόδοξη προσπάθεια του για τη συνέχιση στην χώρα μας, μιας ανώτερης φιλοσοφίας σχετικής με την πορεία του ανθρώπου μέσα στο χρόνο και την γνώση του “Ευ ζην”. Αυτό καλλιεργήθηκε στην αρχαιότητα μέσα απ’ τις μεγάλες ιδέες, τις αρχές, τις αξίες και τ’ ανώτερα ιδανικά. Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι (Ορφέας, Πλάτων, Πυθαγόρας κ.α.) γνώριζαν καλά πως η Μουσική, η πολύμορφη αυτή μορφωτική τέχνη, έχει άμεση σχέση με την ψυχοσωματική εξέλιξη του ανθρώπου, διεισδύει στην ψυχή των νέων και τους οδηγεί στην Αρετή. Η μεγάλη αυτή αλήθεια πλάτυνε ξανά τους πνευματικούς ορίζοντες κατά την περίοδο της Αναγέννησης, ενώ ενέπνευσε όλους τους μεγάλους δημιουργούς και συνθέτες (Μότσαρτ, Μπετόβεν, Σοπέν κ.α.).

Στο 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Πορτοχελίου θα φιλοξενηθούν σημαντικοί καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως ο καταξιωμένος σολίστ και καθηγητής πιάνου του πανεπιστημίου Tampa των Η.Π.Α Γρηγόρης Ζαμπάρας, η αυστριακή βιολοντσελίστα Aristea Caridis, το πιανιστικό ντούο των Παναγιώτη Γιαννακάκη-Μαρίας Γιαβρούμη, η βιολοντσελίστα Κατερίνα Γιαννιτσιώτη, οι ιταλίδες σοπράνο Antonella Orefice και Monica Minareli κ.α.

Σας περιμένουμε όλους,

Με εκτίμηση ο Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Πορτοχελίου

Γιάννης Γρηγοράκης


phifestival.com


ΠΑΤΗΣΤΕ : ΕΔΩ