Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Το Σχολείο που αξίζουν τα παιδιά μας


Σκοπός του Σχολείου είναι η παροχή ολοκληρωμένης παιδείας, η δημιουργία κριτικής σκέψης και η καλλιέργεια της ψυχής των μαθητών του σε ένα περιβάλλον ευχάριστο και ασφαλές.
Εδώ η πρόοδος είναι συνεχής, η μάθηση γίνεται βίωμα, η γνώση συναντά το παιχνίδι!



ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Για την ομαλή και άρτια λειτουργία του Σχολείου είναι απαραίτητο να συνεργάζονται
αρμονικά, σοβαρά και υπεύθυνα τρεις παράγοντες: το Σχολείο, οι γονείς και οι μαθητές/ριες.

Κάθε παράγοντας οφείλει από την πλευρά του να εκπληρώνει σωστά και καλόπιστα
όλες τις υποχρεώσεις του, έτσι ώστε οι προσπάθειες και των τριών πλευρών να
συμβάλλουν στην επίτευξη του σκοπού του Σχολείου.

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

1. ΣΚΟΠΟΣ:
Σκοπός του Σχολείου είναι να διαπλάσει ολοκληρωμένους ανθρώπους, με ισχυρό
και ενάρετο χαρακτήρα, με άριστο ήθος, με διαχρονικές και επαρκείς γνώσεις, με γερό και εύρωστο σώμα, με σταθερή πίστη στις αξίες του Ελληνισμού και του Χριστιανισμού. Επιδιώκει να καλλιεργήσει και να αναπτύξει στους μαθητές και μαθήτριές του την τιμιότητα, την αυτοκυριαρχία, την ευγένεια, την αξιοπρέπεια, τη δημιουργία και γενικά όλες εκείνες τις αρετές και ικανότητες, που οδηγούν το άτομο
στην ολοκλήρωσή του και επομένως στην επιτυχία και ευτυχία του.

2. ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΣΚΟΠΟΥ:
2.1 Επιλογή προσωπικού: Το Σχολείο αποδίδει εξαιρετική σημασία στην επιλογή του διδακτικού αλλά και του βοηθητικού προσωπικού. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές επιλέγονται με μεγάλη προσοχή και με κριτήρια ήθους, εργατικότητας, επιστημονικής και παιδαγωγικής κατάρτισης, ευσυνειδησίας και αφοσίωσης στην ιερή αποστολή τους.

2.2 Μέθοδος διδασκαλίας: Η διδασκαλία γίνεται απλά, μεθοδικά και επαγωγικά. Οι διδάσκοντες αποβλέπουν κατά κύριο λόγο να προκαλέσουν την αυτενέργεια και τη σύμπραξη των παιδιών, ακολουθούν πιστά το ωρολόγιο πρόγραμμα και βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν και να εμπεδώσουν τη διδασκόμενη ύλη. Χρησιμοποιούν εποπτικά μέσα και προτρέπουν τα παιδιά να εκφράζονται και να συμμετέχουν στο μάθημα. Οι μαθητές και μαθήτριες εξετάζονται καθημερινά προφορικά και γραπτά.

2.3 Χριστιανική αγωγή: Οι μαθητές και μαθήτριες εκκλησιάζονται τακτικά με τους δασκάλους και καθηγητές τους. Προσέρχονται στην πρωινή προσευχή και με σεβασμό στην ιερότητα της στιγμής ζητούν τη Θεία Φώτιση για να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις της ημέρας και να είναι υγιείς.

2.4 Εθνική συνείδηση: Με την ευκαιρία των εθνικών επετείων οργανώνονται με μεγάλη λαμπρότητα πανηγυρικοί εορτασμοί με τη συμμετοχή των παιδιών σε τμήματα χορωδίας, θεάτρου, παραδοσιακών χορών, παρέλασης.

2.5 Ξένες γλώσσες: Στον τομέα των ξένων γλωσσών δίνεται μεγάλη σημασία και γι’αυτό διδάσκονται Αγγλικά σε όλα τα τμήματα από τα νηπιακά μέχρι και το Λύκειο. Τα παιδιά στο Δημοτικό Σχολείο λαμβάνουν τα πρώτα τους πτυχία (Europalso). Από τη Γ’ Δημοτικού διδάσκονται Γαλλικά ή Γερμανικά ως δεύτερη ξένη γλώσσα.

2.6 Καλλιτεχνική αγωγή: Τα παιδιά συμμετέχουν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, παρουσιάζοντας θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής και κατασκευών. Με τη διδασκαλία των τεχνικών μαθημάτων επιδιώκεται η ευρύτερη ανάπτυξη της δεξιοτεχνίας των παιδιών στη ζωγραφική, την ιχνογραφία, τη χειροτεχνία, καθώς επίσης η ανακάλυψη, η καλλιέργεια και η προβολή των καλλιτεχνικών ταλέντων.

2.7 Μουσική αγωγή: Μέσα στο ωρολόγιο πρόγραμμα διδάσκονται θεωρία μουσικής και μουσικά όργανα (μελόντικα, μεταλλόφωνο). Η μαθητική χορωδία και ορχήστρα του Σχολείου συμμετέχει σε πολλές εκδηλώσεις.

2.8 Θεατρική αγωγή: Το θέατρο γεννήθηκε και αναπτύχθηκε στην αρχαία Ελλάδα. Αυτή την ελληνική θεατρική παράδοση συντηρούμε στο Σχολείο με μόνιμο θεατρικό τμήμα που παρουσιάζει κάθε χρόνο θεατρικές παραστάσεις και σκετς με μεγάλη επιτυχία.

2.9 Αθλητισμός: Ο αθλητισμός δε δημιουργεί μόνο σώματα ωραία και υγιή, αλλά εμπνέει στα παιδιά θάρρος και αυτοπεποίθηση, καλλιεργώντας παράλληλα το αίσθημα της πειθαρχίας, της συνεργασίας και της ευγενούς άμιλλας. Στο Σχολείο συγκροτούνται ομάδες ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, στίβου, κολύμβησης, πινγκ-πονγκ, οργανώνονται αθλητικογυμναστικές εκδηλώσεις, ενώ στους διακριθέντες απονέμονται τιμητικές διακρίσεις.

2.10 Απογευματινό μελετητήριο: Γίνεται η μελέτη των μαθημάτων στο Σχολείο υπό την επίβλεψη εκπαιδευτικού για όσους μαθητές επιθυμούν να παραμείνουν για να διαβάσουν στο Σχολείο. Οι μαθητές αυτοί επιστρέφοντας στο σπίτι τους είναι έτοιμοι, διαβασμένοι και γραμμένοι για την επόμενη μέρα.

2.11 Εποπτικά μέσα: Το Σχολείο διαθέτει μεγάλη σειρά εποπτικών μέσων, που χρησιμοποιούνται από τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων. Όργανα Φυσικής και Χημείας, τηλεοράσεις, CD-DVD players, Video, προτζέκτορες, διαδραστικοί πίνακες, χάρτες, φωτοτυπικά μηχανήματα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, Internet, βοηθούν αποτελεσματικά τα παιδιά στην κατανόηση του μαθήματος και στη
ψυχαγωγία.

2.12 Συνεργασία Σχολείου - οικογένειας: Απαραίτητη προϋπόθεση για την εκπλήρωση του σκοπού και της αποστολής του Σχολείου είναι η τακτική συνεργασία και επικοινωνία με τους γονείς. Εκτός από τις προκαθορισμένες ημερομηνίες προσέλευσης στο Σχολείο, οι γονείς ειδοποιούνται και σε κάθε περίπτωση που θα κριθεί αναγκαία η στενότερη παρακολούθηση του μαθητή για βελτίωση της επίδοσής του ή της διαγωγής του.

2.13 Βιβλιοθήκη: Στη διάθεση των παιδιών υπάρχει η κεντρική βιβλιοθήκη του Σχολείου, που εμπλουτίζεται συνέχεια με νέα βιβλία και λειτουργεί ως δανειστική, με σκοπό να φέρει κοντά το παιδί με τη λογοτεχνία αλλά και να το βοηθήσει στην ενημέρωσή του πάνω σε θέματα ειδικά και εγκυκλοπαιδικά.

2.14 Σχολικά αυτοκίνητα: Σημαντικό στοιχείο της ομαλής και εύρυθμης λειτουργίας του Σχολείου είναι η έγκαιρη και κανονική προσέλευση των παιδιών στο Σχολείο. Αυτό επιτυγχάνεται με τα σχολικά μας λεωφορεία, τα οποία παρακολουθούνται και συντηρούνται από εγγυημένα συνεργεία και ελέγχονται συνεχώς από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Συγκοινωνιών. Επιλέγουμε δε με μεγάλη αυστηρότητα και με κριτήρια ήθους, υπευθυνότητας και ευσυνειδησίας τους οδηγούς και τις συνοδούς των σχολικών αυτοκινήτων, γιατί από τη συμπεριφορά τους και την προσοχή τους εξαρτάται η ασφάλεια των μεταφερόμενων μαθητών μας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ.....

                ΔΕΙΤΕ :  ΕΔΩ                                           ΠΑΤΗΣΤΕ :  ΕΔΩ