Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Αιγάλεω, κοπή πίτας 2017 [Φωτορεπορτάζ - Ομιλία Μάκη Ζάχαρη]


Η ομιλία του προέδρου, Μάκη Ζάχαρη.....


Αγαπητοί γονείς, αγαπητοί προσκεκλημένοι

σας καλωσορίζουμε και σας ευχαριστούμε για την τιμή που μας κάνατε να παραβρεθείτε στην φετινή κοπή της πίτας της Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων Αιγάλεω. Ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστώ τους πρώην μαθητές μας και σημερινούς φοιτητές που παρευρίσκονται κοντά μας, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε εξεταστική περίοδο. Σήμερα είναι μαζί μας μαθητές από όλα τα Λύκεια της Πόλης μας, που αρίστευσαν στις Πανελλήνιες εισαγωγικές εξετάσεις και πέτυχαν τον στόχο τους να εισαχθούν στις ανώτατες και ανώτερες σχολές των ΑΕΙ-ΤΕΙ, είναι τα παιδιά που είδαν τις προσπάθειές τους να ανταμείβονται και δικαίωσαν τους κόπους και τις αγωνίες των γονιών τους.

Αποφασίσαμε σαν Δ.Σ. της Ένωσης να βραβεύσουμε συμβολικά αυτά τα παιδιά για να δείξουμε ότι στη πόλη μας παρά τις οικονομικές δυσκολίες, για εμάς τους γονείς η «παιδεία» εξακολουθεί να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα και ότι η πόλη αυτή που τόσο έχει πληγεί από την οικονομική κρίση, συνεχίζει να παράγει ανθρώπους που διακρίνονται στα γράμματα και στον πολιτισμό της χώρας μας.

Η σημερινή βράβευση είναι για εμάς μόνο η αρχή, γιατί πιστεύουμε πως άξια επαίνου είναι όλα τα παιδιά της πόλης που κατάφεραν να εισαχθούν στα ανώτερα ιδρύματα της χώρας μας ανεξάρτητα από τους βαθμούς, για το λόγο αυτό προτείνω στην Αντιδήμαρχο Παιδείας που μας τιμά με την παρουσία της, να υιοθετήσει την πρόταση μας, ο Δήμος Αιγάλεω σε συνεργασία με την Ένωση να βραβεύουν κάθε χρόνο όλους τους μαθητές της πόλης μας που εισάγονται στα ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Για εμάς, άξια είναι και τα παιδιά που δεν κατάφεραν να μπουν σε κάποια σχολή ή που μπήκαν σε σχολή που δεν τους αρέσει. Θέλουμε να τους τονίσουμε ότι η ζωή και ο αγώνας συνεχίζονται και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία στη νέα προσπάθεια τους να πετύχουν τους στόχους τους.

Για εμάς, άξια αγάπης και στοργής είναι τα παιδιά όλου του κόσμου και γι’ αυτό με ανοικτή αγκαλιά και ανοικτή καρδιά θα υποδεχθούμε τα προσφυγόπουλα στα δημοτικά σχολεία της πόλης μας. Τα παιδιά αυτά, που έφυγαν κυνηγημένα από τα σπίτια τους και σώθηκαν από τα νερά του Αιγαίου είναι τα θύματα ενός ανελέητου ιμπεριαλιστικού πολέμου και έχουν τα ίδια δικαιώματα στη μόρφωση και στη ζωή, όπως και τα παιδιά όλου του κόσμου. Για αυτό θα τα φροντίσουμε η φιλοξενία τους στα σχολεία της πόλης μας να είναι ασφαλής, ευχάριστη και δημιουργική, ελπίζοντας να καταφέρουμε να τους απαλύνουμε λίγο τις πολλαπλές πληγές του πολέμου.

Η Ένωση Γονέων Αιγάλεω και οι Σύλλογοι Γονέων, από την αρχή του μεγάλου μεταναστευτικού ρεύματος εξέφρασαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους προς τους πρόσφυγες με την συγκομιδή ρούχων, τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης από τους γονείς, σε όλα τα σχολεία της πόλης μας. Καλούμε όλους τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, να αναλάβουν δράσεις στήριξης των προσφύγων και μεταναστών μέσα στα σχολεία και μέσα στην κοινωνία. Οφείλουμε να σταθούμε αλληλέγγυοι στους κατατρεγμένους και θαλασσοπνιγμένους από τους πολέμους και τη φτώχεια. Οφείλουμε να απομονώσουμε τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές, που δυστυχώς ακόμη και στην προσφυγική πόλη του Αιγάλεω ακούγονται από κάποιους «γονείς» που δεν θέλουν ή που φοβούνται τα προσφυγόπουλα, δηλαδή παιδιά ηλικίας 6-11 ετών, και δεν τα θέλουν γιατί είναι «μουσουλμάνοι και θα μας μολύνουν». Για εμάς, όλα τα παιδιά του κόσμου είναι και δικά μας παιδιά, είναι παιδιά του «ίδιου και όχι ενός κατώτερου Θεού». Παλεύουμε για σχολεία ανοιχτά για όλους και χωρίς προαπαιτούμενα, για μια εκπαίδευση χωρίς κατηγοριοποιήσεις, κοινωνικούς αποκλεισμούς, εθνικές προκαταλήψεις που συχνά οδηγούν στις κοινωνικές διακρίσεις. Αγωνιζόμαστε για την πλήρη ένταξη στο Δημόσιο και δωρεάν Σχολείο όλων των προσφυγόπουλων, όπως ακριβώς και όλων των παιδιών που ζουν στη χώρα μας, διεκδικώντας ταυτόχρονα από την πολιτεία να εξασφαλίσει τα απαραίτητα χρηματικά κονδύλια και το προσωπικό για την στήριξη ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Η φετινή κοπή της βασιλόπιτας πραγματοποιείται όπως και οι προηγούμενες, σε μία πολύ δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία για την χώρα μας, με τα μνημόνια που στόχο έχουν την διάλυση των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών, δυστυχώς να συνεχίζονται κόντρα στη θέληση του λαού μας, που δικαίως αγωνίζεται για να υπερασπίσει τα κοινωνικά του δικαιώματα, από τις απαιτήσεις της Τρόικας και των δανειστών.

Παρά τους ασφυκτικούς οικονομικούς περιορισμούς και την πίεση που ασκείται για την περαιτέρω μείωση των κοινωνικών δαπανών, εφέτος, μετά από πολλά χρόνια είχαμε «επιστροφή στην κανονικότητα» με το άνοιγμα των σχολείων με βιβλία, δασκάλους και καθηγητές από την πρώτη μέρα. Αυτό που σε μία σωστά οργανωμένη κοινωνία είναι αυτονόητο, για εμάς αποτελεί στόχο πάλης. Σίγουρα κάποια μικρά «τεχνικά» κενά υπήρξαν αλλά δεν πρέπει να μεμψιμοιρούμε, αντίθετα πρέπει να στηρίζουμε ό,τι θετικό γίνεται και να αγωνιζόμαστε για την ουσιαστική επίλυση των όποιων προβλημάτων με την πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού με σταθερές εργασιακές σχέσεις.

Πέρυσι είχαμε με ενθουσιασμό δεχτεί την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων, την επιστροφή των σχολικών φυλάκων και των εκπαιδευτικών που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Αυτά ήταν μία μεγάλη νίκη του κινήματος της παιδείας.

Οι αλλαγές που έγιναν εφέτος στα Δημοτικά σχολεία, με την κατάργηση των σχολείων πολλαπλών ταχυτήτων και την δημιουργία ενός νέου τύπου Ενιαίου Ολοήμερου Δημοτικού με εξάωρα μαθήματα είναι θετικές.

Στα Γυμνάσια είχαμε την αλλαγή των τριμήνων με τετράμηνα, την μείωση των ετησίως εξεταζόμενων μαθημάτων, την μείωση των γραπτών διαγωνισμάτων και τεστ, την επιμήκυνση του διδακτικού χρόνου με στόχο την μείωση της εντατικοποίησης και του εξεταστικού χαρακτήρα της εκπαίδευσης και την αναβάθμιση της ποιότητάς της. Σίγουρα έχουν να γίνουν πολλά ακόμη για να επιλυθούν τα ουσιαστικά προβλήματα της Παιδείας.

Η υποχρηματοδότηση της Παιδείας συνεχίζει να υφίσταται, τα περισσότερα σχολεία με δυσκολία καλύπτουν τις λειτουργικές τους δαπάνες. Εδώ να τονίσουμε ότι ευτυχώς τουλάχιστον σταμάτησε η συνεχόμενη μείωση των επιχορηγήσεων, ενώ σταθεροποιήθηκε η ροή των 4 δόσεων της. Επίσης από την Δημοτική Αρχή και τις Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έγινε η τακτοποίηση και η ρύθμιση μεγάλων οφειλών κάποιων σχολικών μονάδων προς τις δημόσιες εταιρείες για να μπορέσουν να συνεχίσουν την ομαλή λειτουργία τους.

Τα απαιτούμενα ποσά για την ουσιαστική κάλυψη των κτιριακών αναγκών των σχολείων του Δήμου μας είναι τεράστια, η μελέτη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου στην αρχή της περυσινής σχολικής χρονιάς υπολόγιζε σαν αναγκαίο το ποσό των 1.800.000 ευρώ για την συντήρηση και επισκευή όλων των σχολείων. Η υλοποίηση στο Δήμο μας του προγράμματος «άρσης της επικινδυνότητας σχολικών κτιρίων», σε συνεργασία με τις Κτιριακές Υποδομές αξίας περίπου 680.000 ευρώ, οι 130.000 ευρώ από την ΣΑΤΑ των σχολείων και οι 50.000 από τον προϋπολογισμό του Δήμου, κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τα πιο έντονα κτιριακά προβλήματα, δεν επαρκούν όμως για να μπορούν όλα τα παιδιά της πόλης μας να φοιτούν σε κατάλληλα και ασφαλή σχολεία.

Η Ένωση Γονέων Αιγάλεω, διατηρώντας το αυτοτελή θεσμικό της ρόλο, πάντα επιδιώκει να έχει εποικοδομητική συνεργασία με την εκάστοτε δημοτική αρχή, προωθώντας και συντονίζοντας τα αιτήματα των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της πόλης μας.

Πετύχαμε να υλοποιηθούν προγράμματα αγωγής υγείας στους μαθητές της Α’Βάθμιας και Β’Βάθμιας εκπαίδευσης κατά το σχολικό έτος 2015-2016, σε συνεργασία με τον Δήμο Αιγάλεω, με τη στήριξη της Διοίκησης της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου και με φορέα υλοποίησης το Π.ΕΔ.Υ Μονάδα Υγείας Αιγάλεω. Στο πλαίσιο των προγραμμάτων πραγματοποιήθηκαν έλεγχος εμβολιαστικής κάλυψης σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου και παραπομπή των παιδιών στις δομές υγείας για δωρεάν κάλυψή τους, έλεγχος μυοσκελετικού συστήματος /Προληπτική εξέταση σκολίωσης στην Ε’ & Στ’ τάξη Δημοτικού και Α’ & Β’ τάξη Γυμνασίου, προληπτική οδοντιατρική και στοματική υγιεινή στην Α’ τάξη Δημοτικού και Γυμνασίου. Έγιναν ενημερωτικές ομιλίες για την σωματική υγιεινή στην Α’& Ε’ τάξη Δημοτικού και για το κάπνισμα στην ΣΤ’ τάξη Δημοτικού. Τα προγράμματα αυτά συνεχίζονται και εφέτος κανονικά.

Επίσης, σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου καταφέραμε να δίνονται δωρεάν βεβαιώσεις στους μαθητές που θέλουν να κάνουν γυμναστική.

Συνεχίσαμε και φέτος σε συνεργασία με το Δήμο Αιγάλεω την διοργάνωση του μαθητικού τουρνουά ποδοσφαίρου για τα Δημοτικά σχολεία. Μία δράση που προωθεί το αθλητικό πνεύμα και το «ευ αγωνίζεσθε» που από δική μας πρωτοβουλία, έγινε ξανά θεσμός με την ουσιαστική στήριξη του ΔΑΟ και του τμήματος Παιδείας του Δήμου μας.

Ο ρόλος της Ένωσης Γονέων Αιγάλεω είναι διεκδικητικός, ενωτικός και ανεξάρτητος. Μέσα από την δράση μας θέλουμε να συντονίσουμε και να εμπνεύσουμε τους Συλλόγους Γονέων της πόλης μας να αναπτύξουν τις δικές τους δράσεις. Εμείς χαιρόμαστε για την ενεργή δράση των Συλλόγων Γονέων της πόλης μας και δεν έχουμε την διάθεση να τους καπελώσουμε. Είμαστε δίπλα τους και αλληλέγγυοι στα αιτήματα τους και όποτε μας ζητήθηκε είχαν την αμέριστη υποστήριξή μας.

Εκπροσωπούμε επάξια του γονείς της πόλης μας στις Επιτροπές Παιδείας του Δήμου Αιγάλεω (ΔΕΠ, Επιτροπή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης).

Συναντηθήκαμε με τους νέους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ενημερωθήκαμε για τα εκπαιδευτικά προβλήματα των σχολείων μας.

Η Ένωση Γονέων Αιγάλεω πέτυχε τον στόχο που είχε για το άνοιγμα της στη τοπική κοινωνία. Η Ένωση ήταν και θα είναι μπροστά σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γονιών και των παιδιών της πόλης μας. Συμμετέχει ενεργά στο συντονισμό των μαζικών φορέων της περιοχής με στόχο την ενότητα του αγώνα ενάντια στα προβλήματα και στις πολιτικές που τα δημιουργούν.

Καλέσαμε τα Δ.Σ. των Συλλόγων Γονέων να συνεχίσουν και φέτος με φαντασία και δημιουργικότητα τις δράσεις αλληλεγγύης με την συγκομιδή ρούχων, τροφίμων και σχολικών ειδών για την στήριξη του κοινωνικού Παντοπωλείου. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε το Αλληλέγγυο φροντιστήριο που λειτουργεί για πέμπτη χρονιά στον Δήμο μας για τα παιδιά των οικονομικά αδύνατων οικογενειών, σημειώνοντας σημαντικό ποσοστό επιτυχίας στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των δημοτών και ιδιαίτερα της νεολαίας για την αντιμετώπιση της μάστιγας των εξαρτήσεων, συνεχίζουμε και εφέτος την συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων «Άρηξις» καθώς και με άλλους φορείς. Διοργανώσαμε πέρυσι εκδήλωση για τους κινδύνους στο Διαδίκτυο και τον ρόλο της Οικογένειας. Φέτος, σας καλέσαμε να συμμετέχετε στις βιωματικές ομάδες και στα εργαστήρια για γονείς που διοργανώνει το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων «Άρηξις». Σχεδιάζουμε σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ, τον ΟΚΑΝΑ και άλλους φορείς, να κάνουμε διήμερο ή ημερίδα, αφιερωμένο στην Πρόληψη ενάντια στα Ναρκωτικά και θα θέλαμε και τις δικές σας προτάσεις για να γίνει κάτι με ζωντάνια και φαντασία, με την ενεργή συμμέτοχη των μαθητών και των γονιών (π.χ. έκθεση φωτογραφίας, έκθεση ζωγραφικής, μουσικά και θεατρικά δρώμενα κτλ.).

Αγαπητοί γονείς, φέτος είναι μία χρονιά που οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες εξέλεξαν ή σύντομα θα εκλέξουν τα νέα Διοικητικά Συμβούλια και τους εκπροσώπους τους στην Ένωση Γονέων Αιγάλεω. Πρέπει να ολοκληρωθούν οι εκλογικο-απολογιστικές συνελεύσεις με την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των γονέων, με στόχο την ενίσχυση του διεκδικητικού χαρακτήρα και την στήριξη των δράσεων των Συλλόγων.

Εμείς ως Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων Αιγάλεω πήραμε τις περισσότερες αποφάσεις συλλογικά και ομόφωνα. Συμμετείχαμε από κοινού στις εκδηλώσεις και στις δράσεις της Ένωσης καθώς και στις κινητοποιήσεις για την Παιδεία. Μας ενώνει η κοινή μας απόφαση και δέσμευση να προασπίσουμε τα δικαιώματα των παιδιών μας χωρίς να προτάσσουμε τις όποιες ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές. Πιστεύω ότι ο απολογισμός μας που θα γίνει στην εκλογο-απολογιστική συνέλευση της Ένωσης Γονέων Αιγάλεω τον Απρίλιο του 2017 θα ήταν πιο πλούσιος και αποτελεσματικός αν είχαμε ξεπεράσει κάποιες προσωπικές προστριβές και γκρίνιες. Όλοι εμείς οι γονείς που συμμετέχουμε στο γονεϊκό κίνημα είμαστε εθελοντές και έχουμε ένα κοινό στόχο, να αγωνιστούμε όλοι μαζί για την επίλυση των προβλημάτων της παιδείας. Δεν χωράνε στον χώρο μας προσωπικές αντιπαλότητες, αποκλεισμοί, εγωισμοί και μικροπαραγοντισμοί. Πρέπει να αποφύγουμε την «σύγχρονη ασθένεια» της υπερβολικής και συχνά άσκοπης έκθεσης και προσωπικής προβολής στο διαδίκτυο, που δυστυχώς πολλές φορές παρατηρείται και στον χώρο μας.

Τελειώνοντας, θα ήθελα προσωπικά και από καρδιάς να ευχαριστήσω όλους τους γονείς της πόλης μας, όλα τα μέλη των Δ.Σ. των συλλόγων Γονέων και ιδιαίτερα τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης, για την δημιουργική και αποδοτική συνεργασία που είχαμε και για την τιμή που μου κάνατε τόσα χρόνια να σας αντιπροσωπεύω αρχικά σαν Αντιπρόεδρος και τα 4 τελευταία χρόνια σαν Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Αιγάλεω. Ένα όμορφο ταξίδι 10 ετών συνεχόμενης παρουσίας μου στο Δ.Σ. της Ένωσης έφθασε στο τέλος του. Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, που σε συνδυασμό με τις λοιπές υποχρεώσεις μου να με κάνουν να μην θέσω υποψηφιότητα για νέα θητεία. Να ξέρετε ότι φεύγω συγκινημένος, κρατώντας βαθιά μέσα μου όλες αυτές τις αγωνίες που μοιραστήκαμε, όλες τις προσπάθειες που κάναμε, όλα τα εμπόδια που ξεπεράσαμε, όλες τις επιτυχίες και όλες τις χαρές που μας πρόσφερε το συναρπαστικό αυτό ταξίδι. Κλείνω με τους στίχους του τραγουδιού «δεν είναι η δόξα, δεν είναι τα λεφτά, είναι του δρόμου η χαρά».

Σας ευχαριστήσω για την υπομονή σας και σας καλώ να συνεχίσουμε μαζί σε αυτό το όμορφο και δύσκολο αγώνα για την αναβάθμιση της παιδείας, για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά αυτής της χώρας, που το δικαιούνται, που τους αξίζει, και που όλοι το οραματιζόμαστε.

Δείτε επίσης :  Ε Δ Ω

Ακολουθούν φωτογραφίες....