Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Έτσι γιόρτασαν οι Πόντιοι του Χαϊδαρίου, τα ''50 χρόνια'' [ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ]

Ήταν άνοιξη του 1966 όταν συσπειρώθηκαν οι πρώτοι Πόντιοι στην περιοχή του Χαϊδαρίου και
έβαλαν τη θεμέλια υπογραφή για την ίδρυση του συλλόγου με την επωνυμία «Σύνδεσμος Ποντίων Χαϊδαρίου», ενώνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο το ποντιακό στοιχείο της περιοχής. Τη νεότερη ονομασία του (Σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου «Ποντιακή λύρα») την πήρε το 1974.


1966-2016 – 50 χρόνια ιστορίας,
παράδοσης, πολιτισμού.


Την ιστορική αυτή επέτειο τίμησαν σε ένα διήμερο εκδηλώσεων τόσο ο Δήμος Χαϊδαρίου όσο και τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου που παρευρέθηκαν.

Οι επετειακές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου 10 Δεκεμβρίου, με την υποδοχή 
του Τιμίου Ξύλου στον ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα Χαϊδαρίου.
 
ΔΕΙΤΕ :  Ε Δ Ω
Το συνόδευαν ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιδρύματος 
 «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης και μέλη 
 του Διοικητικού Συμβουλίου. 
Κατά την παράδοση του Τιμίου Ξύλου στον
 μητροπολίτη Νίκαιας Αλέξιο, ο Ηλίας Υφαντίδης με
 τη λύρα του τραγούδησε τον ποντιακό θρήνο 
 της Πόλης «’Πάρθεν», σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης.

Συνάμα μέλη του χορευτικού με τις παραδοσιακές φορεσιές παραστέκονταν δίπλα από το Τίμιο Ξύλο ενώ υπήρχε τιμητικό άγημα από τη Σχολή Διαβιβάσεων του στρατοπέδου «Καραϊσκάκη Α΄» Χαϊδαρίου.



Tο Τίμιο Ξύλο φυλάσσεται στην ιερά μονή Παναγίας Σουμελά στη Βέροια. Είναι δώρο του αυτοκράτορα Μανουήλ Γ΄ Κομνηνού στην παλαιά μονή Παναγίας Σουμελά στον Πόντο.

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Χαϊδαρίου πραγματοποιήθηκε συναυλία αγάπης της σοπράνο Σόνιας Θεοδωρίδου με τη συμμετοχή των χορωδιών Cantabile και Cantabile Junior του Δημοτικού Ωδείου Ζωγράφου, καθώς και η ορχήστρα Mobile. Τη συναυλία διηύθυνε ο Θεόδωρος Ορφανίδης. Τα έσοδα από αυτήν θα διατεθούν στο «Χριστοδούλειο Ίδρυμα Προστασίας Παιδιών», στο Χαϊδάρι.

Την Κυριακή παρουσιάστηκε ένα συγκινητικό βίντεο-αφιέρωμα από την ίδρυση του Συλλόγου μέχρι σήμερα, με όλες τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν σε αυτά τα χρόνια. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο περιοδικό Ποντιακή λύρα, που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1981. Δυστυχώς, λόγω οικονομικής κρίσης έπαψε να εκδίδεται από το 2011, ύστερα από 30 χρόνια συνεχούς ενημέρωσης για δράσεις των σωματείων σε ολόκληρο τον κόσμο. Όλος ο κόσμος ευχήθηκε να ξαναζωντανέψει.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ποντίων Χαϊδαρίου «Ποντιακή λύρα» έσβησαν τα κεράκια με τον αριθμό 50, σε μια τούρτα… κεμεντζέ!


Στην εκδήλωση τιμήθηκαν οι διατελέσαντες πρόεδροι του Συλλόγου. Οι βραβεύσεις ξεκίνησαν με τον αείμνηστο Βασίλη Πασαλίδη· την πλακέτα προς τιμήν του παρέλαβε ο γιος του Άλκης. Ακολούθησαν οι Ιωάννης Τριανταφυλλίδης, Σπύρος Ερμίδης, Παναγιώτης Βαρυτιμιάδης, ο οποίος απουσίαζε, και ο Παναγιώτης Ατματζίδης.



Τιμητική πλακέτα απονεμήθηκε και στο ενεργό μέλος του Συλλόγου και μέλος του χορευτικού Δημοσθένη Δημητριάδη για την πολύτιμη ηθική και υλική προσφορά του, αλλά και στον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Γιώργο Τανιμανίδη για τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις του Συλλόγου.



Παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς παρουσίασαν τα δύο χορευτικά τμήματα του Συλλόγου με τον Ηλία Υφαντίδη στη λύρα και τον Παναγιώτη Κοπαλίδη στο νταούλι. Στη διδασκαλία των χορών η Σοφία Σαββουλίδου.


Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό πέρα από την πρόεδρο του Συλλόγου Γεωργία Ερμίδου, ο δήμαρχος της πόλης Μιχάλης Σελέκος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας και Νήσων Γιώργος Βαρυθυμιάδης και ο Γιώργος Τανιμανίδης.






    ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ :     Ε Δ Ω 


Έκθεση με φωτογραφικό υλικό του Ψωμιάδειου Πολιτιστικού Κέντρου Ποντιακού Ελληνισμού από τον Πόντο κοσμούσε την αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου, ενώ κεράσματα προσφέρθηκαν στο τέλος της εκδήλωσης με την ευχή ο Σύλλογος να συνεχίσει για τα επόμενα 50 χρόνια δυναμικά, και να εκδοθεί ξανά το περιοδικό Ποντιακή λύρα.

Κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο: Βασίλης Καρυοφυλλίδης.

                                        pontos-news.gr

ΔΕΙΤΕ :  Ε Δ Ω