Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

Πολιτιστική ατζέντα εβδομάδας, ώρας Ελλάδας..16η Αυγούστου

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πέμπτη 18.8
Βραδιές με φεγγάρι στο Μουσείο Ακρόπολης
Δύο μοναδικές βραδιές προσφέρει στους επισκέπτες του το Μουσείο της Ακρόπολης με φόντο το γεμάτο φεγγάρι.
Η πρώτη (18.8) περιλαμβάνει συναυλία από τους The Swingin’ Cats, με αγαπημένα ελληνικά και ξένα τραγούδια. 
Την ίδια ημέρα οι εκθεσιακοί χώροι του μουσείου θα παραμείνουν ανοικτοί έως τα μεσάνυχτα. 
Την Παρασκευή η είσοδος σε όλους τους εκθεσιακούς χώρους θα είναι δωρεάν μετά τις 8 μ.μ., ενώ οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν δείπνο ή ποτό στη βεράντα του εστιατορίου.
  Δ. Αρεοπαγίτου 15, Αθήνα.

Τρίτη 16.8
Santorini Arts Factory με Απολογία του Σωκράτη.
«Η απολογία του Σωκράτη» σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, στην αρχαία ελληνική γλώσσα, με υπότιτλους στα νέα ελληνικά και στα αγγλικά, παρουσιάζεται στο Santorini Arts Factory. 
Ακολουθεί, στις 19.8, παράσταση του Θεάτρου Τέχνης με το «Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή...» του Β. Παπαβασιλείου.
  Σαντορίνη.

ΜΟΥΣΙΚΗ
Πέμπτη 18.8
Η Σόνια Θεοδωρίδου στα Αισχύλεια
Μια ιδιαίτερη, ατμοσφαιρική βραδιά παρουσιάζει η διεθνούς φήμης υψίφωνος Σόνια Θεοδωρίδου στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, στο πλαίσιο των Αισχυλείων 2016. 
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ανθολογία με αγαπημένες μελωδίες σπουδαίων Ελλήνων συνθετών. Στις 8.30 μ.μ. 
Ελευσίνα.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Πέμπτη 18.8
Πανσέληνος στην Ανδρο.
Η πανσέληνος θα είναι και μια ευκαιρία για περιήγηση στα τρία μουσεία-ιδρύματα στη Χώρα της Ανδρου. 
Οι εκθέσεις «Γιώργος Ζογγολόπουλος», «Επικράτειες του Νότου» και «Μία μέρα στο σχολείο του παρελθόντος» θα παραμείνουν ανοικτές έως τις 11 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο. 
Xώρα Ανδρου, Άνδρος.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Πέμπτη 18.8
Η Ζωή Τηγανούρια σε παραδοσιακή μουσική
Ο όμορφος κήπος του Νομισματικού Μουσείου υποδέχεται την εξαιρετική σολίστ του ακορντεόν Ζωή Τηγανούρια, για μια παράσταση με φόντο την αυγουστιάτικη πανσέληνο.
Οι μελωδίες θα είναι παραδοσιακές με συνοδεία χορευτικού συγκροτήματος. 
Στις 9 μ.μ. Πανεπιστημίου 12, Αθήνα

ΜΟΥΣΙΚΗ
Τετάρτη 17.8
Η Φωτεινή Δάρρα εμφανίζεται στο Κάστρο της Καβάλας, στο πλαίσιο του 59ου Φεστιβάλ Φιλίππων στις 9 μ.μ., με τον συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον τραγουδιστή Γιώργο Φλωράκη, ερμηνεύοντας γνωστά μελοποιημένα ποιήματα των Αναγνωστάκη, Γκάτσου, Ελύτη και μέρος από το ανέκδοτο έργο του Δ. Παπαδημητρίου για το έργο του Γιώργου Σεφέρη.
Κάστρο Καβάλας, Καβάλα.

Πέμπτη 18.8

Στην Κρήτη θα ταξιδέψει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και θα δώσει μία συναυλία με έργα Βιβάλντι, Μπαχ, Βάγκνερ, Μπετόβεν, Μπιζέ και Σεν-Σανς στον αρχαιολογικό χώρο Ρόκκα Κισσάμου και ώρα 9.30 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γεώργιου Βράνου, με σολίστ τον βιολιστή της ΚΟΘ Ντέιβιντ Μπόγκοραντ και με τη σύμπραξη της Χορωδίας του Μουσικού Σχολείου Χανίων (διδασκαλία Μαρία Παπουτσάκη).
  Ρόκκα Χανίων, Χανιά.

Σάββατο 20.8
Γνωστοί Ελληνες και ξένοι DJ της house μουσικής, όπως ο AND.ID και οι Gus & Bonso, εμφανίζονται στο Massroom Boutique Poolside Club της Γλυφάδας, στο πλαίσιο του ACOU Festival Vol.1 από τις 7 μ.μ.
Λεωφ. Ποσειδώνος, Ελληνικό-Αθήνα.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Τρίτη 16.8
Η ομαδική εικαστική έκθεση «Η περίπτωση Καποδίστρια» παρουσιάζεται στην Αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης στο Βουλευτικό του Ναυπλίου από τις 10 π.μ. σε επιμέλεια Ιριδος Κρητικού. Εθνικής Αντιστάσεως και Σταϊκοπούλου 12,
Ναύπλιο.

Τετάρτη 17.8
Η έκθεση του διεθνούς βραβείου φωτογραφίας Prix Pictet με τίτλο «Disorder» (Αταξία) φιλοξενείται στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων και παρουσιάζει έργα των 12 διακριθέντων φωτογράφων απ’ όλο τον κόσμο. Ωρες λειτουργίας: 10 π.μ. έως 7 μ.μ.
Λεωνίδου και Μυλλέρου, Αθήνα.

ΘΕΑΤΡΟ
Τρίτη 16.8
Τους «Πέρσες» του Αισχύλου παρουσιάζει η ομάδα «Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία» (ΘΕΑΜΑ) σε σκηνοθεσία Βασίλη Οικονόμου στις 9 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Κατερίνης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ολύμπου, με κορυφαία του χορού την καταξιωμένη ερμηνεύτρια παραδοσιακών τραγουδιών Γιώτα Βέη.
Δημοτικό Θέατρο, Πάρκο Κατερίνης, Κατερίνη.

EKΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πέμπτη 18.8
Ανοικτός για το κοινό θα είναι ο αρχαιολογικός χώρος του μυκηναϊκού νεκροταφείου στη θέση «Πελεκητή» της Πελλάνας από τις 8 π.μ. έως τις 2 μ.μ.
Πελλάνα Λακωνίας.

Παρασκευή 19.8
Συνεχίζεται από το Schwarz Foundation η ομαδική έκθεση φωτογραφίας «A world Not Ours» με θέμα την προσφυγική κρίση, στο Art Space Pythagorion της Σάμου και σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου. 
Ωρες λειτουργίας 10 π.μ. έως 1 μ.μ. και 7 μ.μ. έως 12 μ. 
Πυθαγόρειο, Σάμος.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Τετάρτη 17.8
Καλλιτεχνικά μαθήματα σχεδίου και χρώματος προσφέρει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με θέματα εμπνευσμένα από τις συλλογές του σε μικρές ομάδες των επτά ατόμων από τις 9.30 π.μ. έως τις 1.30 μ.μ. με τον ζωγράφο Νικόλα Κληρονόμο.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Πατησίων 44, Αθήνα.

Συνεχίζεται με επιτυχία...

Κινεζικά κεραμικά στο Μπενάκη

Συνεχίζεται η έκθεση με τα αριστουργήματα της κινεζικής κεραμικής τέχνης στο Μουσείο Μπενάκη σε επιμέλεια του Γιώργη Μαγγίνη. 
Τα σπάνια κεραμικά παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, έπειτα από 35 χρόνια, και προέρχονται από τη δωρεά του Γεώργιου Ευμορφόπουλου στο Μουσείο Μπενάκη τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του τη δεκαετία του 1930.
 Η έκθεση παρουσιάζει αντικείμενα από τη Νεολιθική περίοδο (3η χιλιετία π.Χ.) έως την πτώση της δυναστείας των Τσιγνκ το 1911 και «διαβάζεται» αφενός ως πολιτισμική αφήγηση για την κινεζική τέχνη και αφετέρου ως αφήγηση για τις σχέσεις της Κίνας με την υπόλοιπη Ασία και τη Δύση.
Οι επισκέπτες θα δουν τις τεχνολογικές καινοτομίες που εφαρμόστηκαν στην κατασκευή αγγείων τσαγιού, τη ζωγραφική με το μπλε του κοβαλτίου σε πορσελάνη, τα χρωματιστά κεραμικά των Μινγκ και τα υβρίδια που δημιούργησε η ώσμωση Ανατολής και Δύσης. 
Κουμπάρη 1, Αθήνα.

kathimerini.gr