Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Η υπεραξία της πόλης μέσα από τις διακρίσεις της νεολαίας

Είναι σημαντικό για μία πόλη οι άνθρωποί της να σημειώνουν επιτυχίες σε διάφορους τομείς, πολιτισμό, αθλητισμό, επιστήμη, επιχειρηματικότητα, γιατί μπορούν να δώσουν δυνατότητες ανάπτυξης στην ίδια την πόλη.

Κάθε πολίτης που κατορθώνει ένα επίτευγμα, βοηθάει τους συμπολίτες του δίνοντάς τους κίνητρο και ελπίδα για να προχωρήσουν μπροστά και να προσπαθούν για το καλύτερο. Το κρίσιμο σημείο είναι κατά πόσον ο Δήμος μπορεί να βοηθήσει στην προσπάθεια που καταβάλλει ο καθένας, και ύστερα πώς μπορεί να αξιοποιήσει την επιτυχία που καταγράφεται.

Πιο συγκεκριμένα φέτος στο Αιγάλεω έχει υπάρξει μία σειρά σημαντικών επιτυχιών που έχουν κυρίως νέοι άνθρωποι, όπως η Νικιάνα Σιμιγδαλά επιστήμων σε θέματα βιολογίας και ιατρικής που βοήθησε μέσω της συμμετοχής της σε ερευνητική ομάδα στην Αγγλία στην εξεύρεση νέων θεραπειών για τον καρκίνο του μαστού. Επίσης υπήρξαν και επιτυχίες μαθητών από σχολεία της πόλης, που πέτυχαν διακρίσεις σε ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς.

Ακόμη φέτος, χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων, αθλητές της πόλης θα λάβουν μέρος στους αγώνες, όπου η συμμετοχή και μόνον συνιστά σημαντική επιτυχία. Οι Μιχάλης Καλομοίρης στον Μαραθώνιο, η Θεοδώρα Γιαρένη στην κολύμβηση, η Κατερίνα Κοντοχριστοπούλου στην ξιφασκία, η Νικόλ Κυριακοπούλου στο άλμα επί κοντώ, στελεχώνουν την ολυμπιακή ομάδα που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Ρίο.

Όλα τα παραπάνω πρόσωπα καθώς και αρκετά ακόμα που προέρχονται από την πόλη του Αιγάλεω, αποτελούν το ανθρώπινο κεφάλαιο της πόλης και θα πρέπει να τύχουν αξιοποίησης και ενίσχυσης. Είναι εξάλλου γνωστό ότι το βάρος υποστήριξης του κάθε ατόμου το φέρει η ίδια η οικογένεια και σπάνια το κράτος συνεισφέρει, ενώ όταν επέρχεται μία επιτυχία πολλοί σπεύδουν να ωφεληθούν. Όμως η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να έχει άλλο ρόλο στις διαδικασίες αυτές, υποστηρίζοντας δυναμικά και με συνεχή παρουσία κάθε νέο της πόλης που προσπαθεί για το καλύτερο, με ηθική, υλική και ευρύτερη στήριξη.

Πολύ απλά ο Δήμος θα πρέπει να φροντίζει ώστε στην προσπάθεια τους οι επιστήμονες, οι αθλητές, οι καλλιτέχνες να μην είναι μόνοι τους, αλλά να έχουν μια σταθερή στήριξη και όχι απλά ένα συγχαρητήριο μήνυμα όταν καταγράφεται μία επιτυχία. Επιπλέον θα πρέπει να αξιοποιεί την παρουσία τους στην πόλη για να έχουν κίνητρα και άλλοι νέοι να συνεχίσουν την προσπάθεια αυτή και ευρύτερα να συνδράμουν στην ανάπτυξη της πόλης.

Για αυτούς τους λόγους το Δημοτικό Συμβούλιο και ο Δήμος Αιγάλεω θα πρέπει να τιμήσει όλα τα παραπάνω πρόσωπα σε ειδική εκδήλωση τον Σεπτέμβριο, και παράλληλα να υπάρξει απόφαση που να καθορίζει την διαδικασία στήριξης και αξιοποίησης των προσώπων αυτών.

Η αξία και η σημασία αυτής της κατοχύρωσης, δεν είναι για να λάβει κάποιος έναν έπαινο ή μια πλακέτα, αλλά είναι η ελάχιστη τιμή προς τους ανθρώπους που λόγω των επιτυχιών τους αντλεί αξία και η πόλη του Αιγάλεω συνολικά.

Αυτό που ονομάζεται ανθρώπινο κεφάλαιο, στο Αιγάλεω βρίσκεται σε πλήρη ακμή και μπορεί και πρέπει να ενισχυθεί, διότι πέραν της μιζέριας και της απογοήτευσης υπάρχει η αισιόδοξη πλευρά όπου με μεθοδική δουλειά φέρνει και αποτελέσματα και επιτυχίες.

Αν θέλουμε η κοινωνία μας να κάνει βήματα προόδου και ανάπτυξης θα πρέπει να στηριχθούν σε τοπικό επίπεδο όλοι όσοι παρά τις αντιξοότητες βελτιώνουν την κοινωνία και την πόλη τους.

Σταύρος Τασιόπουλος
 [Υποψήφιος Διδάκτωρ Νομικής και Δημοτικός Σύμβουλος Αιγάλεω]