Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Τριήμερο καλλιτεχνικών δράσεων περιβαλλοντικού περιεχομένου στο Γυμνάσιο-Λύκειο Μαγούλας


Ένα ξεχωριστό τριήμερο περιβαλλοντικών δράσεων πραγματοποιήθηκε από την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Ελευσίνας, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Γυμνασίου – Λύκειο Μαγούλας, από την Πέμπτη 6/4/2017 έως το Σάββατο 8/4/2017.

Στην παράσταση «Η Γη σε 100 Χρόνια» που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη και Παρασκευή 6 και 7/4/2017, ώρες 15:00-19:15, οι θεατές, που αποτελούνταν από μαθητές 14-16 ετών, συνάντησαν τέσσερις ηθοποιούς ένας προς έναν, επιχειρώντας την κατασκευή ενός πάζλ του χάρτη της γης ως μια άσκηση-εικασία για τη ζωή στον πλανήτη μας.

 Η γη, κομμένη σε κομμάτια, και δομούμενη συνεχώς σε διαφορετικούς συνδυασμούς, σκοπό είχε να οδηγήσει τη φαντασία, όχι στο τέλος του κόσμου, αλλά σε μια εναλλακτική πρόταση στον καπιταλισμό, ενώ οι συμμετέχοντες αναλογίστηκαν πάνω σε ατομικούς και κοινούς προβληματισμούς, σχετικά με το παρόν και το μέλλον του πλανήτη. Η Γη σε 100 Χρόνια αποτελεί τη δεύτερη δουλειά της Δανάης Θεοδωρίδου, σκηνοθέτιδας και ερευνήτριας του σύγχρονου θεάτρου, χορού και περφόρμανς στο πλαίσιο της τριετούς έρευνάς της πάνω στην έννοια του κοινωνικού φαντασιακού.

Ιδέα, σκηνοθεσία: Δανάη Θεοδωρίδου
Έπαιξαν: Μάνος Βαβαδάκης, Κατερίνα Ζησούδη, Δανάη Θεοδωρίδου, Κωνσταντίνος Ρεπάνης, Δραματουργική υποστήριξη: Kate Adams. Με την υποστήριξη των: BUDA, wpZimmer, Bains Connective (Βέλγιο), PACT Zollverein (Γερμανία), BIOS (Ελλάδα)

Στη συνέχεια, το Σάββατο 8/4/2017, ώρα 14:00-18:00, πραγματοποιήθηκε στον ίδιο χώρο, και το εργαστήριο «Φαντασιακές Μηχανές. Ένα εργαστήριο για τους τρόπους που μπορούμε να συν-φανταστούμε σήμερα». Το εργαστήριο, στο πλαίσιο της ίδιας θεματικής, απευθύνθηκε στους μαθητές που συμμετείχαν στις παραστάσεις της «Γής σε 100 χρόνια». Μέσα από μια σειρά ασκήσεων, παιχνιδιών και δράσεων οι συμμετέχοντες πειραματίστηκαν με τον τρόπο που μπορούμε να συν-φανταστούμε σήμερα ώστε να δημιουργήσουμε νέα όνειρα για τον 21ο αιώνα. Το εργαστήριο εντάσσεται κι αυτό στο πλαίσιο της πρόσφατης καλλιτεχνικής δουλειάς και έρευνας της σκηνοθέτιδας πάνω στην έννοια του κοινωνικού φαντασιακού και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Φλαμανδικής κοινότητας του Βελγίου. 


Η Δανάη Θεοδωρίδου σπούδασε ελληνική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και υποκριτική στο Κ.Θ.Β.Ε., ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στη σύγχρονη δραματουργία στο Roehampton University (Λονδίνο) και παρουσιάζει την καλλιτεχνική και ερευνητική της δουλειά σε όλη την Ευρώπη. Διδάσκει σε διάφορα πανεπιστήμια και σχολές θεάτρου και χορού, και δημοσιεύει κείμενα της διεθνώς. Είναι συνδημιουργός του τριετούς ερευνητικού προγράμματος Dramaturgy at Work και μία από τις συγγραφείς του βιβλίου ThePracticeofDramaturgy: WorkingonActionsinPerformance (Valiz, 2016).


Φωτογραφίες: Θοδωρής Ευστρατιάδης - Φαντασιακές Πόλεις, από το εργαστήριο Φαντασιακές Μηχανές της Δανάης Θεοδωρίδου, που έγινε το Σάββατο 8 Απριλίου στο Γυμνάσιο/Λύκειο Μαγούλας).


elefsina.gr