Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. σε εκδήλωση στο Ζεφύρι

Το μήνυμα ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία,
συνεργάζονται στενά με το Δήμο Φυλής εξέπεμψε η παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημήτρη Αναγνωστάκη και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Σιουμάλα στο Ζεφύρι, το βράδυ της Παρασκευής 3 Νοεμβρίου 2017.

Πέντε μήνες μετά την επίσκεψη του Αναπλ. Υπουργού Νίκου Τόσκα στα Άνω Λιόσια, με την ευκαιρία της πανήγυρης των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και λίγες μέρες πριν από την τελετή εγκαινίων του κτιρίου της ΕΛΑΣ στο Πάρκο Πόλης των Άνω Λιοσίων, δύο άνθρωποι κλειδιά του Υπουργείου παρευρέθηκαν στο Ζεφύρι, επιβεβαιώνοντας τις άριστες σχέσεις του με το Δήμο Φυλής και δείχνοντας το ενδιαφέρον του για μια πόλη που αποτελεί θύλακα σκληρής παραβατικότητας και κέντρο διακίνησης ναρκωτικών.

Βεβαίως ο λόγος της παρουσίας ήταν μια πολιτιστική εκδήλωση για τη σημασία της Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, όμως δεν ήταν καθόλου τυχαίο που το Ζεφύρι συμπεριλήφθηκε στη λίστα των Δήμων που θα παρουσιαστεί η εκδήλωση και μάλιστα τρίτος στη σειρά μεταξύ των Δήμων του Λεκανοπεδίου.

Άλλωστε το είπε ξεκάθαρα στο χαιρετισμό του ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο σύμφωνο συνεργασίας του Υπουργείου με το Δήμο Φυλής, επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην καταστολή της παραβατικότητας έχει μεγάλη σημασία. Πρόσθεσε όμως ότι η Ελληνική Αστυνομία δεν είναι απλά ένας μηχανισμός καταστολής, αλλά ένας κρατικός οργανισμός που προσφέρει σημαντικό κοινωνικό έργο χάρη στο έμπειρο και επαγγελματικά επαρκές ανθρώπινο δυναμικό του. 

Τέλος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το Δήμο Φυλής για τη συνεργασία, αλλά και να απευθύνει κάλεσμα στο Δήμο και στους μαζικούς φορείς να αξιοποιήσουν το επιστημονικό δυναμικό της Αστυνομίας σε διάφορους τομείς, αναφέροντας χαρακτηριστικά την καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος και την οδική ασφάλεια.

Από την πλευρά του ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αναφέρθηκε στο θέμα της εκδήλωσης, δηλαδή στο μήνυμα του έπους του ’40.

«Αυτονόητο είναι πως οι στάσεις και οι πράξεις ανδρείας, αυτοθυσίας και ηρωισμού ενός λαού, όπως εν προκειμένω του Ελληνικού λαού κατά την 28η Οκτωβρίου 1940, αποτελούν φωτεινό ορόσημο για τις επόμενες γενιές, καθορίζουν το «ειδικό βάρος» του λαού αυτού στην παγκόσμια συλλογική συνείδηση και προσδιορίζουν τη μελλοντική του προοπτική.

Τα μηνύματα και τις επιταγές που την κρίσιμη αυτή περίοδο που διανύουμε είναι εξαιρετικά επίκαιρα και σημαντικά. Γιατί, αν κάτι χρειαζόμαστε περισσότερο, ίσως, από οτιδήποτε άλλο για να ξεπεράσουμε τις συνέπειες της δημοσιονομικής κρίσης, να ανασυντάξουμε ως χώρα και ως κοινωνία τις δυνάμεις μας και να επανέλθουμε οριστικά σε ρυθμούς ανάπτυξης και προόδου δεν είναι τίποτε άλλο παρά η ψυχική δύναμη, η σύμπνοια, η ομόνοια, η αλληλεγγύη μεταξύ μας και η ομόθυμη συμμετοχή στην κοινή προσπάθεια» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας.

«Ο Δήμος Φυλής είχε υποχρέωση να σταθεί δίπλα στην ελληνική Πολιτεία και αυτό έκανε με το σύμφωνο συνεργασίας με την ΕΛΑΣ. Θα είμαστε στο πλευρό σας. Οι δημότες Φυλής λένε ότι το σύμφωνο συνεργασίας είναι πολύ όμορφο για να βγει αληθινό, όμως εμείς πιστεύουμε ότι αυτό θα γίνει» τόνισε ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς.

Την αισιοδοξία του ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα στο Ζεφύρι με τη βοήθεια της Αστυνομίας εξέφρασε ο Αντιδήμαρχος Ζεφυρίου Γιάννης Μαυροειδάκος που είχε το συντονισμό της εκδήλωσης. Δεν παρέλειψε ακόμα να ευχαριστήσει το Γ. Γ του Υπουργείου και τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ για την επιλογή του Ζεφυρίου ως χώρου διεξαγωγής του επετειακού αφιερώματος στην 28η Οκτωβρίου 1940.



Όσον αφορά στην εκδήλωση «Εικόνες και μνήμες του ‘40» ήταν μια εξαιρετική δουλειά του σκηνοθέτη Γιώργου Μπασιάκου και του θιάσου της ΕΛΑΣ η οποία ενημέρωσε και συγκίνησε το κοινό για το μεγάλο επίτευγμα του ελληνικού Λαού.

Περιελάμβανε ένα θεατρικό αναλόγιο με σύνθεση λόγου, εικόνων και ήχου, μέσα από το οποίο οι θεατές είχαν την ευκαιρία να «ταξιδέψουν» στην ιστορική εκείνη εποχή, συνοδεία προβολής γνωστών, αλλά και σπάνιων βίντεο του Πολεμικού Μουσείου, διανθισμένων με λογοτεχνικά αποσπάσματα, τραγούδια και ηχητικά εκείνης της περιόδου.

Το θεατρικό αναλόγιο συνδέθηκε αριστοτεχνικά με το θεατρικό μονόπρακτο «Ο φανταράκος», του Αλέκου Σακελλάριου, μέσα από το οποίο παρουσιάστηκε η αγωνία μίας απλής οικογένειας της εποχής, που περίμενε την επιστροφή του γιου της, από το μέτωπο, μετά την είσοδο των γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα, την άνοιξη του 1941.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο θίασος εισέπραξε το χειροκρότημα του κοινού και τις χειραψίες των επισήμων, οι οποίοι φωτογραφήθηκαν μαζί του.

Παρακολουθήστε τα videos με τις ομιλίες: