Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ : Αποφάσισαν δράσεις για την αλληλεγγύη και την πάλη των εργατικών-λαϊκών στρωμάτων

Σύσκεψη για την οργάνωση της αλληλεγγύης και της πάλης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων του Θριασίου που επλήγησαν από τις πλημμύρες οργάνωσαν σωματεία της Αττικής το Σάββατο το πρωί, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας.


Στη συζήτηση αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα στην προσπάθεια που κάνουν τα σωματεία:

- Τη Δευτέρα 20/11 στις 10 π.μ. θα προχωρήσουν σε διανομή ειδών πρώτης ανάγκης στους κατοίκους της Μάνδρας (σημείο συνάντησης των σωματείων το Δημαρχείο Ελευσίνας στις 9 π.μ.), εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.

- Την Τρίτη 21/11 στις 3.30 μ.μ. θα προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στο αμφιθέατρο του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, με αιτήματα για την ανακούφιση και προστασία των πληγέντων.


Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής καλούν το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας να προκηρύξει στάση εργασίας.Παράλληλα, η συγκέντρωση βοήθειας θα συνεχιστεί και τα είδη που θα προσφέρουν εργαζόμενοι και σωματεία θα μαζεύονται στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Ελευσίνας.

Την πρωτοβουλία για τη σύσκεψη πήραν τα εξής Συνδικάτα: Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Κλαδικό Ενέργειας, Οικοδόμων Αθήνας, Εργαζομένων ΟΤΑ Ελευσίνας - Ασπροπύργου - Μάνδρας - Ειδυλλίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Φαρμάκου και Καλλυντικών, Τύπου και Χάρτου, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Πανελλήνια Ένωση Ελαιουργοσαπουνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής.

Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν επίσης ο Σύλλογος Δασκάλων Δυτικής Αττικής, τα Σωματεία Επαγγελματιών Οδηγών, Εργαζομένων στο Θριάσιο νοσοκομείο, Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας, Συνταξιούχων ΙΚΑ Ασπροπύργου, Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η Ένωση Βιοτεχνών Μετάλλου Αττικής, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, ο Σύλλογος Γυναικών Ελευσίνας της ΟΓΕ, το παράρτημα Ελευσίνας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, καθώς και εκλεγμένοι με τις ταξικές δυνάμεις στον «Παπαστράτο», τα ΕΛΠΕ, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, τη Χαλυβουργική.

Στη συζήτηση συνέβαλαν ακόμα με τις τοποθετήσεις τους εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις περιοχές της Μάνδρας, της Ελευσίνας και των Μεγάρων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν και οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων Ελευσίνας και Μεγάρων. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας πήρε το λόγο και, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην προγραμματισμένη για τη Δευτέρα συνεδρίαση των οργάνων του, παραπέμποντας σε αυτή τις σχετικές αποφάσεις.
Να μην τολμήσει η εργοδοσία να χρησιμοποιήσει την τραγωδία για ένταση της επίθεσης

Στην ομιλία του, ο Σωτήρης Αγγελόπουλος, μέλος της Διοίκησης της Ενωσης Ελαιουργοσαπωνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, υπογράμμισε την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, καθώς αυτά δεν αποφέρουν κέρδη αλλά λογίζονται ως κόστος και βρίσκονται στα αζήτητα της αντιλαϊκής πολιτικής. Επισήμανε ότι η περιβόητη ανάπτυξη για την οποία τσακώνονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση περιλαμβάνει και «το πνίξιμο στη λάσπη των εργατικών και λαϊκών συνοικιών».

«Χιλιάδες μέλη των συνδικάτων μας ζουν και εργάζονται στην περιοχή», υπογράμμισε και τόνισε πως ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δοθεί στις αρνητικές για τους εργαζόμενους εξελίξεις που μπορεί να δρομολογήσει η εργοδοσία με αφορμή τις καταστροφές από τις πλημμύρες.

Συγκεκριμένα, τα σωματεία διεκδικούν να καταβληθούν κανονικά τα ημερομίσθια στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν προσωρινά και να μην αφαιρεθούν από τους εργαζόμενους μέρες της κανονικής τους άδειας. Στέλνουν επίσης μήνυμα στη εργοδοσία να μην τολμήσει να απολύσει κανέναν και στρέφουν την προσοχή τους στους εργολαβικούς, τους εποχικούς και τους συμβασιούχους συναδέλφους τους που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στην επίθεση των επιχειρήσεων.

Εκπρόσωποι των συνδικάτων πήραν το λόγο και ανέδειξαν μια σειρά πλευρές που πρέπει να ληφθούν υπόψη στην δραστηριότητα που σχεδιάζεται για τις επόμενες μέρες: Επισήμαναν ότι εργαζόμενοι κινδύνευσαν την ώρα της δουλειάς στις αποθήκες των μεγάλων σούπερ μάρκετ που έχουν χτιστεί πάνω σε ρέματα, ενώ στηλίτευσαν το γεγονός ότι οι ίδιες επιχειρήσεις επιδίδονται μετά την καταστροφή σε «φιλανθρωπία» μοιράζοντας τρόφιμα. Αναφέρθηκαν στους εργαζόμενους που έχασαν τη ζωή τους την ώρα της δουλειάς, όπως οι τρεις νεκροί οδηγοί, ενώ όλα δείχνουν πως ο κατάλογος αυτός πρόκειται να μεγαλώσει όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους μέχρι στιγμής αγνοούμενους. Τόνισαν ακόμα την ανάγκη να στρέψουν τα σωματεία την προσοχή τους στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην περιοχή, η οποία αποτελεί μέχρι στιγμής αχαρτογράφητο έδαφος. Επισήμαναν την ανυπαρξία Κέντρων Υγείας στις περιοχές της Μάνδρας και του Ασπροπύργου, την ίδια στιγμή που οι ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους πολλαπλασιάζονται λόγω της κατάστασης. Φώτισαν πλευρές των αναγκών και των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουν οι μαθητές της περιοχής και πρότειναν αιτήματα για μέτρα που να εξασφαλίζουν την ασφαλή μετακίνησή τους από και προς το σχολείο.
Τα αιτήματα των συνδικάτων


Τα σωματεία έχουν διαμορφώσει το εξής πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικήσεων, το οποίο θα εμπλουτιστεί και να συμπληρωθεί με βάση τη συζήτηση και τις προτάσεις που έγιναν σύσκεψη.

-- Άμεσα μέτρα προστασίας για τη στέγαση, τη σίτιση, την ένδυση όσων έχουν ανάγκη.

-- Να γίνει άμεσα καταγραφή των ζημιών και να αποζημιωθούν στο σύνολό τους (100%) οι καταστροφές που υπάρχουν στην περιουσία του λαού της περιοχής και στις μικρές επιχειρήσεις.

-- Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.

-- Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες. Καμία διακοπή νερού, ρεύματος και τηλεφώνου σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες που έχουν χρέη.

-- Άμεσος σχεδιασμός, γενναία χρηματοδότηση και υλοποίηση εκτεταμένων αντιπλημμυρικών έργων με ευθύνη του κράτους.

-- Κανείς εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του. Κανείς εργαζόμενος που έχει πληγεί ή αδυνατεί να φτάσει με ασφάλεια στο χώρο δουλειάς του να μη θεωρηθεί αδικαιολογήτως απών από την εργασία του.

-- Κατάργηση των διοδίων.


902.gr