Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Για τη βύθιση του ''Αγία Ζώνη ΙΙ'' : Ο ρυπαίνων πληρώνει

Ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, συμμετείχε στη συνέντευξη Τύπου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και ενημέρωσε για τις

ενέργειες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της περιβαλλοντικής ζημίας, που προκλήθηκαν από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου "Αγία Ζώνη ΙΙ", νοτιοδυτικά της νησίδας Αταλάντη, στην ευρύτερη περιοχή του Αργοσαρωνικού.
Ο Αν. ΥΠΕΝ ανέφερε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας χαρακτήρισε εξαρχής την κατάσταση ιδιάζουσα, εκτιμώντας ότι συντρέχουν λόγοι εξαίρετης σημασίας και έκτακτης ανάγκης. Ως εκ τούτου, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ έλαβαν αμέσως εντολή να μεταβούν στο πεδίο, τη Δευτέρα 11/09, εν γνώσει του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και της Δημάρχου Σαλαμίνας.

Μαζί με τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος βρέθηκε στο πεδίο, από την πρώτη ημέρα, και το Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης των Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΣΥΓΑΠΕΖ) του ΥΠΕΝ, το οποίο χειρίζεται μείζονα περιστατικά περιβαλλοντικού κινδύνου και ζημίας. Ταυτόχρονα, ενεργοποιήθηκαν οι σχετικές προβλέψεις του Προεδρικού Διατάγματος, υπ' αριθ. 148, στη βάση της αρχής "ο ρυπαίνων πληρώνει". Ήδη, από τη Δευτέρα 11/09 το ΣΥΓΑΠΕΖ έχει ενημερώσει εγγράφως την πλοιοκτήτρια εταιρεία για την ευθύνη που έχει σχετικά με την απορρύπανση της παράκτιας περιοχής, τις προβλεπόμενες ενέργειες και διαδικασίες.


Ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε ότι το ΥΠΕΝ έχει καθημερινή παρουσία στο πεδίο, μέσω των δύο προαναφερόμενων υπηρεσιών, οι οποίες επιβλέπουν τον μηχανισμό για την αντιμετώπιση της παράκτιας ρύπανσης. Πρόσθεσε δε, ότι κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το Πράσινο Ταμείο θα εγκρίνει την κάλυψη δαπάνης που αφορά στα λειτουργικά έξοδα του σκάφους που έχει κληθεί από την ΕNSA. Εννοείται, πως το ποσό θα καταλογιστεί στη συνέχεια στην πλοιοκτήτρια εταιρεία που προκάλεσε την περιβαλλοντική ζημία, η οποία και θα το πληρώσει.

Σχετικά με την αποκατάσταση του θαλάσσιου οικοσυστήματος της περιοχής, ο Αν. ΥΠΕΝ εκτίμησε ότι η στεγάνωση του δεξαμενόπλοιου, αποτρέπει νέο περιστατικό διαφυγής πετρελαιοειδών και επεσήμανε ότι επείγει η άντληση των υπολειμμάτων που έχουν εγκλωβιστεί στα φράγματα, ώστε να μην έχουμε επιπτώσεις στο θαλάσσιο νερό, άρα και στις ακτές κολύμβησης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, "το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είναι απόλυτα εφικτό ως προς την άμεση και πλήρη αποκατάσταση της περιοχής".

Στο πλαίσιο της τριμερούς συμφωνίας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, ο Σωκράτης Φάμελλος ενημέρωσε ότι οι τρεις χώρες εκπονούν από κοινού σχέδια αντιμετώπισης περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία θα ολοκληρωθούν εντός του 2017, όπως επιβεβαιώθηκε και κατά την τριήμερη (11/09-13/09/2017) προγραμματισμένη επίσκεψη του Αν. ΥΠΕΝ στο Ισραήλ.

Επίσης, στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΥΠΕΝ και του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Environment Programme, Mediterranean Action Plan-UNEP/MAP), σε σημαντικά ζητήματα για το περιβάλλον της Μεσογείου, θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες στο ΥΠΕΝ, παρουσία του Συντονιστή του UNEP/MAP, Γκαετάνο Λεόνε, όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν, ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα και αποτελεσματικά περιστατικά θαλάσσιας ρύπανσης, σε ολόκληρη την Μεσόγειο.

Σημειώνεται ότι, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ συμπληρωματικά με τις ενέργειες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, που έχει τη βασική ευθύνη, έχει δώσει εντολή διάθεσης και ενεργοποίησης όλων των ανθρώπινων και τεχνικών πόρων. Η εκτίμηση αυτή τη στιγμή είναι ότι η απόκριση στο περιστατικό ήταν άμεση, όπως και ο συντονισμός.

Επιπλέον, η επιθεώρηση του περιστατικού και η έκτασή του δεν επιβεβαιώνουν τον χαρακτηρισμό της καταστροφής. Η βελτίωση των συνθηκών που διαπιστώθηκε στην περιοχή του ναυαγίου και η σφράγιση του πλοίου, δίνει τη δυνατότητα να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις ως διαχειρίσιμες και αναστρέψιμες.

Σε κάθε περίπτωση, το ΥΠΕΝ θα συνεχίσει την εντατική παρακολούθηση των οικολογικών και περιβαλλοντικών παραμέτρων στην παράκτια και θαλάσσια ζώνη, ώστε να περιοριστεί το ταχύτερο δυνατό το οικολογικό αποτύπωμα του συμβάντος.


ypodomes.com