Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

ΕΡΧΕΤΑΙ... 25 Γενάρη, η πρώτη ελληνική ιστορική ταινία μετά από πολλά χρόνια [ΒΙΝΤΕΟ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ]


«Έξοδος 1826» μια ταινία με
ήρωες από την Μακεδονία.
Η ιστορία πίσω από το τραγούδι «Τα παιδιά της Σαμαρίνας» 

ΔΕΙΤΕ :  Ε Δ Ω
ΗΛΙΑΣ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΑΣ || ilias.bourboulas@yahoo.gr

Τα τελευταία χρόνια η ελληνική κοινωνία έχει συνηθίσει να παρακολουθεί τις Χολιγουντιανές παραγωγές ταινιών οι οποίες είναι βασισμένες στην επιστημονική φαντασίας, τα εφέ και γενικότερα την μυθοπλασία. Στον αντίποδα αυτής της κατάστασης δημιουργήθηκε μια ταινία η οποία έχει ως θέμα το 1821 και συγκεκριμένα μια ομάδα Μακεδόνων ηρώων οι οποίοι είναι σχεδόν άγνωστοι στο ευρύ κοινό.

«Η ταινία έξοδος είναι η πρώτη ταινία η οποία γίνεται στην Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια με 
θέμα το 1821 και η μοναδική στην οποία πρωταγωνιστούν ιστορικά πρόσωπα από την Μακεδονία» δηλώνει στην ThessΝews ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας 
«Έξοδος 1826» Βασίλης Τσικάρας.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ  1 :  Ε Δ Ω

«Η ιστορία της ταινίας βασίζεται σε άγνωστους ήρωες οι οποίοι έδωσαν την ζωή τους και το αίμα τους για την ελευθερία της πατρίδας αλλά εμείς σήμερα δεν τους γνωρίζουμε.
Διότι μαζί με τις μεγάλες προσωπικότητες της ελληνικής επανάστασης συμμετείχαν και πολλοί άνθρωποι οι οποίοι σήμερα μας είναι παντελώς άγνωστοι. 
Αυτούς τους ήρωες θέλω να αναδείξω μέσα από την ταινία» προσθέτει ο ίδιο.

ΔΕΙΤΕ :  Ε Δ Ω

Η αφορμή και το ιστορικό της ταινίας

Αφορμή για την παραγωγή της ταινίας ήταν κάποιες τηλεοπτικές εκπομπές τις οποίες έκανε ο κ Τσικάρας στο παρελθόν και μέσα από αυτές όπως ο ίδιος λέει «ανακάλυπτα από την έρευνα την οποία έκανα ότι πολλά ιστορικά θέματα δεν ήταν γνωστά σε έμενα αλλά και στο ευρύ κοινό.


Έτσι λοιπόν μέσα από τις ιστορίες οι οποίες με εντυπωσίασαν ήταν και η ιστορία των 120 βλάχων ανδρών της Σαμαρίνας Γρεβενών, οι οποίοι έφυγαν από το χωριό τους για να παν να βοηθήσουν τους πολιορκημένους Μεσολογγίτες. Ο δρόμος τους δεν ήταν εύκολος τους έτυχαν πολλές δυσκολίες μέχρι να φτάσουν στο Μεσολόγγι και από εκεί πίσω στη Σαμαρίνα.


Εδώ θέλω να υπενθυμίσω ότι πέρα από τους χιλιάδες Μεσολογγίτες που βρίσκονταν εντός των τειχών βρισκόντουσαν και 2.500 πολεμιστές εκτός της πόλης τα λεγόμενα τάγματα υπαίθρου οι οποίοι συνέβαλαν και αυτοί στην έξοδο του Μεσολογγίου την 10η Απριλίου του 1826 στην ηρωική έξοδο των πολιορκημένων».

ΔΕΙΤΕ :  Ε Δ Ω

Η ιστορία του τραγουδιού «Παιδιά της Σαμαρίνας»
«Το δημοτικό τραγούδι το οποίο είναι γνωστό στο ευρύ κοινό έχει φτιαχτεί για τους 120 βλάχους Σαμαρινιώτες οι οποίοι πήγαν να πολεμήσουν στο Μεσολόγγι και κατάφεραν να επιστρέψουν στο χωρίο τους μόνο οι 33 και αυτοί ήταν σε πολύ κακή κατάσταση» υπογραμμίζει ο κ. Τσικάρας.


«Ο στίχος του τραγουδιού λέει «παιδιά της Σαμαρίνας μωρέ παιδιά καημένα γιατί είστε λερωμένα» αυτή η φράση είναι η αναφώνηση μίας μαυροφόρας γυναίκας η οποία αντικρίζει τα 33 παλικάρια που γύρισαν στο χωριό τους μετά την δύσκολή περιπέτεια που είχαν προς και από το Μεσολόγγι.


Αυτό συμβαίνει διότι όταν έφυγαν από το χωρίο τους ήταν με τις καλές τις φορεσιές τους, τις ολόλευκές φουστανέλες τους. Ήταν ντυμένοι λες και θα πήγαιναν σε γάμο και γύρισαν πίσω βρώμικοι και ταλαιπωρημένοι. Οι τελευταίοι στίχοι του τραγουδιού είναι τα τελευταία λόγια του καπετάνιου των ανδρών του Μίχου Φλώρου ο οποίος ξεψυχώντας ψέλλισε τα τελευταία λόγια τα οποία αφορούσαν την μητέρα και την αδερφή του» συμπληρώνει.

ΔΕΙΤΕ :  Ε Δ Ω


Σημαντική η βοήθεια των εθελοντών

Στη συνέχεια ενημερώνει ότι «στα γυρίσματα της ταινίας μπροστά και πίσω από τις κάμερες συμμετέχουν άνθρωποι επαγγελματίες.

Άνθρωποι οι οποίοι είναι καταξιωμένοι στο χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου. 
Τα γυρίσματα της ταινίας βασίστηκαν κυρίως στο εθελοντισμό καθώς χρήματα δεν υπάρχουν».


«Καθοριστική ήταν η βοήθεια των φίλων του θεάτρου «Άρατος», του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας και Αναπαράστασης αυτής Γιαννιτσών, του Δήμου Πέλλας , κάποιων μικροεπιχειρηματιών της περιοχής και κάποιων ανθρώπων της εκκλησίας.

Η παραγωγή ήταν ανεξάρτητη και ιδιωτική. Χάρις στον εθελοντισμό και την βοήθεια όλων αυτών καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τα γυρίσματα της ταινίας διότι χωρίς την δικιά τους βοήθεια το κόστος της παραγωγής θα ήταν πάρα πολύ υψηλό. Καθώς σε όλο αυτό εγχείρημα συμμετείχαν περίπου 200 άτομα» προσθέτει ο ίδιος.


Δεν υπάρχει εθνικιστικό περιεχόμενο
«Η ταινία «Έξοδος 1826» είναι μία ταινία του ευρωπαϊκού κινηματογράφου και το περιεχόμενο της δεν έχει εθνικιστικές κορώνες. Έχει να προσφέρει το κάτι διαφορετικό από αυτό που έχει συνηθίσει να παρακολουθεί το ελληνικό κοινό» τονίζει με νόημα στη ThessNews .

«Μεγάλο θέμα είναι και η είσοδος της ταινίας στους κινηματογράφους. Καθώς εμείς σαν ανεξάρτητη παραγωγή δεν είχαμε από πίσω μας κάποια εταιρία η οποία θα μας βοηθούσε σε αυτό το κομμάτι. Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι θα βρεθεί τρόπος η ταινία να προβληθεί στους κινηματογράφους.

Ιδανική περίοδος πάντως για να προβληθεί η ταινία στις κινηματογραφικές αίθουσες είναι η περίοδος Φεβρουαρίου - Μαρτίου» δηλώνει ο κ. Τσικάρας.

Τέλος ο κ. Τσικάρας δηλώνει ότι σκέφτεται να δημιουργήσει τουλάχιστον δυο ακόμη ταινίες οι οποίες θα αφορούν άγνωστες ιστορικές στιγμές της ελληνικής λεβεντιάς.

thessnews.gr - 24.11.2016

...................................................................................................................................................................

Ακολουθεί πιο πρόσφατη ενημέρωση 
από pontos-news.gr [13/01/2017]....

«Έξοδος 1826»: Η πρώτη ιστορική ελληνική ταινία μετά από 40 χρόνια κάνει πρεμιέρα στις 25 Ιανουαρίου


Το πρώτο πολεμικό δράμα που γυρίστηκε εδώ και 40 χρόνια στην Ελλάδα, η ταινία ''Έξοδος 1826'' βρήκε το δρόμο του προ προς τη μεγάλη οθόνη και

στις 25 Ιανουαρίου 2017, στις 7 το βράδυ κάνει πρεμιέρα στον κινηματογράφο «Αλκυονίς». 

Η ταινία σε σενάριο και ιστορική έρευνα του θεατρικού συγγραφέα και σκηνοθέτη Βασίλη Τσικάρα, αφηγείται την ιστορία 120 Βλάχων από τη Σαμαρίνα Γρεβενών που το 1826 έφυγαν από το χωριό τους για να βοηθήσουν στην Έξοδο του Μεσολογγίου.

Πρόκειται για μια ιστορία μυθοπλασίας,
βασισμένη όμως σε διασωθέντα ιστορικά στοιχεία και στην προφορική παράδοση, όπως είναι και το πασίγνωστο δημοτικό τραγούδι «Παιδιά της Σαμαρίνας».

Η διαδρομή τους, τα μυστικά περάσματα μέσα από βουνά, αλλά και οι σχέσεις τους με τις γυναίκες τους, που έμειναν πίσω, είναι μερικά από τα στιγμιότυπα που παρουσιάζονται.
Από το φιλμ κάνουν πέρασμα ο τούρκος φύλαρχος της Άρτας, αλλά και ο Ιμπραήμ Πασάς.
Για την ιστορία, από τους συνολικά 120 Σαμαριναίους που πήγαν στο Μεσολόγγι, κατόρθωσαν να επιστρέψουν πίσω μονάχα οι 33.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ  2 :  Ε Δ Ω

Η ταινία είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή, η οποία δεν βασίστηκε στην κρατική αρωγή, παρά μόνο στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
Μετά την Αθήνα, θα ακολουθήσει η πρεμιέρα της ταινίας στη Θεσσαλονίκη,
στις 23 Φεβρουαρίου, στον κινηματογράφο «Κολοσσαίον».

ΔΕΙΤΕ :  Ε Δ Ω