Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΖΑΜΠΕΤΑΣ

Η προσωπικότητα και το ταλέντο τον καθιέρωσαν ανάμεσα στις υψηλότερες θέσες της επετηρίδας του ελληνικού τραγουδιού.
Επιπροσθέτως η φυσιογνωμία του θα παραμείνει αξέχαστη. Η συμμετοχή του Γιώργου Ζαμπέτα σε 95 ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου είναι η καλύτερη εγγύηση γι' αυτό και σίγουρα ένα ρεκόρ μοναδικό.

Από το 1952 έως το 1981, εικοσιεννέα ολόκληρα χρόνια, ο Γ. Ζαμπέτας υπηρέτησε το σινεμά άλλοτε γράφοντας μουσική και τραγούδια και άλλοτε απλώς εμφανιζόμενος στο λαϊκό πάλκο. Η πρώτη του κινηματογραφική παρουσία καταγράφεται στην ταινία των Γιώργου Ασημακόπουλου και Νίκου Τσιφόρου "Ο πύργος των ιπποτών". Ηταν τότε, το 1952 πολύ νέος και μόλις είχε αρχίσει να γίνεται γνωστός. Την μουσική του φιλμ έγραψε ο Αργύρης Κουνάδης ο οποίος αξιοποίησε το νεαρό μουσικό, δίνοντάς του την ευκαιρία για την πρώτη εμφάνιση στο μαγικό πανί δίπλα στον Πέτρο Κυριακό, τον Μίμη Φωτόπουλο, τον Ντίνο Ηλιόπουλο. Τίποτε σπουδαίο, απλά μια αρχή ως μέλος της ορχήστρας, που έπαιζε σε κάποια σκηνή του φιλμ. Το 1981 όταν πια ο εμπορικός ελληνικός κινηματογράφος είχε κατ' ουσίαν "εκπνεύσει" ο Χρήστος Κυριακόπουλος γύρισε την ταινία "Κορόϊδο Ρωμιέ" σε σενάριο του Γιώργου Λαζαρίδη. Σ' αυτήν ο Ζαμπέτας πραγματοποίησε το τελευταίο κινηματογραφικό του πέρασμα δίπλα στον Γιάννη Γκιωνάκη, τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο, τη Νέλλη Γκίνη και τον Αντώνη Παπαδόπουλο.


Η παραγωγικότερη περίοδος για τον μεγάλο δάσκαλο ήταν η "χρυσή" για τον κινηματογράφο και το τραγούδι δεκαετία του 1960. Αρχισε άλλωστε, με τους καλύτερους οιωνούς, με το όσκαρ του "Ποτέ την Κυριακή" στο οποίο ο Ζαμπέτας ήταν ο κορυφαίος σολίστ της μουσικής του Μάνου Χατζηδάκι , στα αξέχαστα "Παιδιά του Πειραιά". Οι αριθμοί λένε πολλά. Το 1963 ο Γ. Ζαμπέτας έγραψε μουσική ή εμφανίστηκε σε έξι ταινίες, το 1964 σε επτά, το 1965 σε δεκαπέντε, το 1966 σε οκτώ, το 1967 σε δεκαπέντε, το 1968 σε δεκαπέντε και το 1969 σε εννέα. Η τελευταία σπουδαία αναλαμπή ήταν το 1971 όταν εμφανίστηκε σε οκτώ ταινίες.

Η κινηματογραφική προσφορά του Γιώργου Ζαμπέτα ήταν γνωστή, καθώς πολλά, ίσως τα περισσότερα, από τα τραγούδια που έγαψε για τις ταινίες έκαναν μεγάλη πορεία εκτός των αιθουσών, μέσω της δισκογραφίας. Η κωδικοποίησή τους, όμως οφείλεται στον ηθοποιό και παραγωγό δίσκων με μουσική και τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου, Μάκη Δελαπόρτα, ο οποίος συγκέντρωσε σε μια τριπλή κασετίνα 51 κομμάτια, χαρακτηριστικά του ύφους του και επιπροσθέτως σπάνια στη δισκογραφία. Τα περισσότερα μάλιστα καταγράφονται για πρώτη φορά σε δίσκους και αποτελούν τις αυθεντικές εκτελέσεις των ταινιών και όχι ειδικές για τις ανάγκες της δισκογραφίας ηχογραφήσεις.

Ο Γιώργος Ζαμπέτας γεννήθηκε στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 1925 και έφυγε για πάντα τον Μάρτιο του 1992. Την μουσική την αγάπησε από μικρός και ο ίδιος συνήθιζε να λέει ότι σπούδασε από τους ήχους των αηδονιών και των βατράχων, που άκουγε στα αλσύλλια της γειτονιάς του, στην Ακαδημία Πλάτωνος. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 δηλώνει επαγγελματίας και συνεργάζεται στο ρεμπέτικο πάλκο με τον Γιώργο Μπάτη, τον Δημήτρη Γκόγκο, τον Πρόδρομο Τσαουσάκη, τον Χρηστάκη, την Αννα Χρυσάφη, τον Γιάννη Παπαϊωάννου. Από το 1953 γράφει τα δικά του τραγούδια, που θα γίνουν επιτυχίες μόνο μετά το 1964 όταν είναι ήδη γνωστός τόσο από τον κινηματογράφο, όσο και από τη συμμετοχή του σε συναυλίες και ηχογραφήσες μεγάλων συνθετών όπως ο Χατζιδάκις, ο Θεοδωράκης, ο Πλέσσας, ο Καπνίσης, ο Ξαρχάκος. Εκανε γνωστό στα πέρατα του κόσμου το "συρτάκι" που έγινε συνώνυμο με την Ελλάδα, ενώ συμμετείχε σε διεθνή φεστιβάλ στο Παρίσι, τις Κάννες, τη Βιέννη, τη Ζυρίχη, τη Γενεύη, ενώ υπό τους ήχους του μπουζουκιού του χόρεψαν πολλές προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας.
Γ.Μ.
            ΠΗΓΗ: www.hyper.gr

Πολλές φωτογραφίες από την ζωή του, σε ειδικό άλμπουμ φωτογραφιών,
στις σελίδες του Facebook ,''Φίλοι Αιγάλεω Α.Ο.'' και
''Γιώργοs Ζαμπέτας από Αιγάλεω City, showman λαικού τραγουδιού''