Την Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016, στο Δημαρχείο Αιγάλεω, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη τουΔήμου, της Εκκλησίας, των Δημοτικών Παρατάξεων, και των Φορέων και Συλλόγων της πόλης, για τη δημιουργία συντονιστικού φορέα αντιμετώπισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος στην πόλη μας, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 68/2016 17-3-2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στο οποίο αποφασίστηκαν τα κάτωθι:
α) Συντονισμός των φορέων της πόλης μας καλώντας σε σύσκεψη, εντός του μηνός, τις Δημοτικές Παρατάξεις, την Εκκλησία και τους Φορείς της πόλης μας (Σωματεία, Συλλόγους, κλπ.) με στόχο τον καλύτερο συντονισμό και την υλοποίηση -εξέλιξη των δράσεών μας στο προσφυγικό, δημιουργία επιτροπής της πόλης κλπ.
β) Υπόδειξη χώρων προσωρινής στέγασης προσφύγων και συγκεκριμένα την Δημοτική κατασκήνωση στην Ραφήνα ή το οικόπεδο επί της οδού Ορφέως 191 ή το οικόπεδο επί της οδού Ορφέως 222
γ) Συμμετοχή του Δήμου Αιγάλεω στην Καμπάνια «Πιάσε το χέρι μου».
Στη συνάντηση συμφωνήθηκε, η συγκρότηση επιτροπής πόλης, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι και αναπληρωτές από κάθε φορέα που θα συμμετέχει σε αυτήν. Συντονιστής όλων των προσπαθειών, όπως συγκέντρωση υλικού και τροφίμων καθώς και δημιουργία μητρώου εθελοντών, θα είναι ο Δήμος για να αποφευχθούν προβλήματα και να έχουμε ορθή κατανομή πόρων και υπηρεσιών στήριξης.
Ο Δήμαρχος παρουσίασε το συντονιστικό σχήμα, που ήδη λειτουργεί με συντονιστή τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών Τάσο Σαράντου και μέλη τον Αντιδήμαρχο και υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας Νίκο Νικητάκη, την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ασπασία Αρετάκη, τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Μάκη Ζάχαρη και τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο για θέματα Κοινωνικής αλληλεγγύης Στέλιο Βασιλειάδη και συντονιστική ομάδα υπαλλήλων που αποτελείται από την Κυπαρισσένια Σαμαρά, τον Τάσο Κωνσταντακόπουλο και τον Δημήτρη Τζεμπελίκο.
Παράλληλα αναφέρθηκαν και σχεδιαζόμενες ενέργειες κρατικών υπηρεσιών και συλλόγων για τον καλύτερο σχεδιασμό της ένταξης των προσφύγων για όσο διάστημα παραμείνουν στη χώρα (εκπαιδευτικές δομές, δημιουργική απασχόληση παιδιών, εκδηλώσεις κλπ).
Ο Δήμος μας, από την πρώτη στιγμή στήριξε τις προσπάθειες άμεσης βοήθειας στους πρόσφυγες με τις ακόλουθες ενέργειες:
-Καθαρισμός και εξυγίανση του χώρου του Ελαιώνα σε συνεργασία με το Δήμο της Αθήνας,
-Παροχή σίτισης (2.200 μερίδες) σε Γαλάτσι και Πειραιά,
-Διανομή 800 κουβερτών σε Χίο και Λέσβο,
-Από τον Οκτώβριο 2015 και υπό την αιγίδα του Δήμου, η επίλεκτη ομάδα εθελοντών καλύπτει με διασώστες και νοσηλευτικό προσωπικό τα κέντρα σε Χίο και Λέσβο και από αρχές του 2016 τα κέντρα σε Ελαιώνα και Ελληνικό
-Ένταξη του Δήμου στο σχέδιο ΕΚΕΠΥ του Υπουργείου Υγείας,
-Αφίσα ενημέρωσης ενεργειών στήριξης και ηλεκτρονική πληροφόρηση αναγκών, στο site του Δήμου,
-Συγκέντρωση τροφίμων από συλλόγους, σχολεία και δημότες, και παράδοση τους στην Περιφέρεια,
-Εθελοντική εργασία δημοτών στον Ελαιώνα και το Ελληνικό,
-Από 10 Μαρτίου έχουν πραγματοποιηθεί 4 μεταφορές υλικών και τροφίμων στο Κέντρο διαχείρισης, αποθήκευσης και εφοδιασμού ειδών πρώτης ανάγκης των σημείων διαμονής προσφύγων, της Περιφέρειας και σήμερα παραδόθηκαν τρόφιμα, τα οποία συγκεντρώθηκαν από τα σχολεία: 7ο, 14ο και 20ο Δημοτικά, 2ο, 4ο και 9ο Γυμνάσια, 3ο, 5ο και 4ο Λύκεια, Ειδικό Δημοτικό με κινητικά προβλήματα.
-Από 31 Μαρτίου και σε εβδομαδιαία βάση και για όσο χρειαστεί, θα μοιράζονται στους πρόσφυγες του Πειραιά, 600 μερίδες φαγητό.
Στη συνάντηση συμμετείχαν:
-Εκπρόσωπος της Εκκλησίας
-Οι Επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ» και «ΑΙΓΑΛΕΩ ΠΡΩΤΗ ΔΥΝΑΜΗ» και εκπρόσωπος της Παράταξης «ΑΙΓΑΛΕΩ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ»
-Δημοτικοί Σύμβουλοι,
-Εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας
-Εκπρόσωποι σχολείων, 24ο Νηπιαγωγείο, 4ο Λύκειο, 7ο Δημοτικό,
-Ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,
-Εκπρόσωπος της Β’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής,
-Εκπρόσωποι του συλλόγου Δασκάλων και της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων
-Εκπρόσωποι των συλλόγων: Φίλοι του Πυριτιδοποιείου, ΣΦΙΓΓΑ, Ασσύριοι, Μικρασιάτες, Εθελοντές Αιγάλεω, Διαγόρας, και Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αιγάλεω,
-Εκπρόσωποι του τοπικού τύπου
Οι χώροι συγκέντρωσης υλικών και τροφίμων είναι το Δημαρχείο Αιγάλεω (Ιερά Οδός 364 & Κάλβου), ο ΔΑΟ (Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ (Νικ. Πλαστήρα 20) και η Κοινωνική Υπηρεσία(Ελλησπόντου 7).
Δηλώστε τη διαθεσιμότητά σας στις ομάδες εθελοντών για βοήθεια στους πρόσφυγες (τις ώρες και ημέρες που μπορείτε) στο Δήμο Αιγάλεω στο τηλέφωνο 2132044818 καθώς και στοsite του Δήμου (www.aigaleo.gr) στο «Κάλεσμα Αλληλεγγύης».