Το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Αιγάλεω οργανώνει επιστημονική διημερίδα με θέμα: «Οι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο – Ευρώπη» – με θέμα για το 2017: «Εφευρίσκοντας το μέλλον στην εκπαίδευση των Φυσικών Επιστημών», στις 2 και 3 Απριλίου 2016 στο αμφιθέατρο του 4ου Γενικού Λυκείου Αιγάλεω (Ιερά Οδός 306, Αιγάλεω, Αθήνα. Ευκολότερη πρόσβαση: γραμμή 3 του μετρό, τερματικός σταθμός: Αγία Μαρίνα). Επισυνάπτεται το πρόγραμμα των εργασιών της διημερίδας.
- Στις 2 Απριλίου 2016 θα παρουσιαστούν όλες οι Ελληνικές εργασίες που συμμετείχαν στο Science on Stage European festival 2015. Επίσης, στα πλαίσια του προγράμματος «Οι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο – Ευρώπη», θα ανακοινωθεί η πρόσκληση υποβολής εργασιών για τους 9ους Πανελλήνιους Αγώνες Κατασκευών και Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών με θέμα: «Εφευρίσκοντας το μέλλον στην εκπαίδευση των Φυσικών Επιστημών» («Inventing the future of Science Education»), για εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κλάδων ΠΕ04, ΠΕ03, ΠΕ12, ΠΕ17.02, ΠΕ17.03, ΠΕ17.04, ΠΕ17.06, ΠΕ17.07, ΠΕ17.08, ΠΕ19, ΠΕ20, ΠΕ60 και ΠΕ70. Οι 9οι Πανελλήνιοι Αγώνες θα γίνουν 11 και 12 Νοεμβρίου 2016 στο ΕΚΦΕ Αιγάλεω, Αθήνα.
- Στις 2 Απριλίου 2016 (16.40 - 18.30) θα παρουσιαστεί ο Ευρωπαϊκός διαγωνισμός της ESA (European Space Agency) για το 2015 με θέμα: «Γίνε επιστήμονας Cassini για μία ημέρα», θα δοθεί ομιλία με θέμα: «Ο Ήχος των Διαστημικών Καταιγίδων», από την Δρ. Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και στο τέλος της ημέρας θα επιδοθούν τα βραβεία και οι έπαινοι σε όλους τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Στις 3 Απριλίου 2016 θα δοθούν διαλέξεις με θέματα:· «Αξιοποιώντας τα Τ λεμφοκύτταρα για την καταπολέμηση του καρκίνου», από την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ανοσολογίας Ουρανία Τσιτσιλώνη του Τμήματος Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Θα παρουσιαστούν τα τελευταία δεδομένα που αφορούν τους αναστολείς των σημείων ελέγχου (checkpoint inhibitors, όπως ipilimumab, nivolumab, κλπ) και στα γενετικά τροποποιημένα Τ λεμφοκύτταρα με χιμαιρικούς υποδοχείς (CARs), τα οποία είναι ό,τι πιο σύγχρονο έχουμε και έχουν δείξει θεαματικά αποτελέσματα.
· «Συμβολή της Επιστήμης και της Τεχνολογίας στην Αειφόρο ανάπτυξη», από τον Καθηγητή Μιχαήλ Σκούλλο, τ. Διευθυντή του Εργαστηρίου Χημείας Περιβάλλοντος στο Τμήμα Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Έδρα & Δίκτυο UNESCO για τη Διαχείριση και την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη στη Μεσόγειο
· «Κύματα βαρύτητας», από τον Ομότιμο Καθηγητή Κώστα Χριστοδουλίδη του Τομέα Φυσικής της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Την περίοδο 1971-5 ασχολήθηκε με την κατασκευή και λειτουργία δύο ανιχνευτών κυμάτων βαρύτητας στο Πανεπιστήμιο του Reading και στο Rutherford High Energy Laboratory.
Είσοδος ελεύθερη. Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Ευγενία Τσιτοπούλου – ΧριστοδουλίδηΥπεύθυνη ΕΚΦΕ Αιγάλεω, Συντονίστρια της Ελληνικής Επιτροπής του προγράμματος «Οι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο – Ευρώπη» και διοργανωτής, για την Ελλάδα, του διαγωνισμού «Γίνε επιστήμονας Cassini για μία ημέρα».
Τηλ. 210 5441533 και 6977653558, Fax: 210 5441255